Zinātnieki: alkoholā izšķīdināts skābeklis jūtami mazina paģiras

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Dienvidkorejas zinātnieki no Čhunamas Nacionālas universitātes publicējuši rakstu žurnālā «Alcoholism: Clinical & Experimental Research», kurā apgalvots, ka alkoholiskajos dzērienos izšķīdināts skābeklis jūtami mazina paģiras.

Pētījumu gaitā zinātnieki secinājuši, ka piesātinot alkoholiskos dzērienus ar skābekli, paātrinās spirta šķelšanās laikā izveidojošos toksisko produktu pārstrāde. Kopumā alkohola lietošanas negatīvie blakus efekti jūtami samazinās, raksta «Eurekalert!».

Alkohols organismā pārstrādājas oksidējoties. Sākotnēji tas oksidējas līdz toksiskajam acetaldehīdam, kurš izsauc paģiru simptomus, bet pēc tam līdz etiķskābei, kura piedalās virknē ķīmisko reakciju. Spirta oksidēšanas procesam ir nepieciešams skābeklis, kas tiek iegūts no gaisa, elpojot.

Korejas zinātnieki uzskatīja, ka palielinot procentuālo skābekļa saturu, oksidēšanās kļūs ātrāka, bet spirta toksiskie efekti pazemināsies. Pats vienkāršākais veids šī mērķa sasniegšanai ir izšķīdināt skābekli alkoholiskajos dzērienos.

Koncepcijas apstiprināšanai tika veikti trīs eksperimenti, kuros piedalījās 30 vīrieši un 19 sievietes. Vidējais dalībnieku vecums bija 27 gadi.

Pirmā eksperimenta gaitā zinātnieki salīdzināja efektu no diviem dzērieniem ar apjomu 240 mililitri un stiprumu 19,5 grādi. Vienā dzērienā bija 8 miljonās daļas zšķīdināta skābekļa, bet otrā - 20. Otrā eksperimentā tika testēti divi dzērieni ar apjomu 360 mililitri un stiprumu 19,5 grādi, atkal ar 8 un 20 miljonajām daļām izšķīdināta skābekļa attiecīgi. Pēdējā eksperimentā zinātnieki salīdzināja divus dzērienus ar apjomu 360 mililitri un to pašu stiprumu, taču ar 8 un 25 miljonajām daļām skābekļa.

Neraugoties uz to, ka reibuma pakāpe visos gadījumos bija vienāda, skābekļa koncentrācijas palielināšana paātrināja atskurbšanu un pazemināja toksikozi. Tā, lietojot dzērienus ar lielāku skābekļa koncentrāciju, pilnas alkohola izvadīšanas no asinīm laiks samazinājās par 20 minūtēm pirmajā eksperimentā, par 23,3 minūtēm otrajā un par 27,1 minūtēm trešajā, kas līdzinās aptuveni 6-7%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu