Kāda būtu pasaule, ja to samazinātu līdz ciemata lielumam?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Neņemos spriest par zemāk minēto faktu patiesumu, jo tie ņemti no kādas internetā klejojošas «PowerPoint» prezentācijas, tomēr tā šķita gana interesanta un pieminēšanas vērta.

Un tātad — ja samazinātu visu pasauli līdz lauku ciemata lielumam ar 100 cilvēkiem (saglabājot proporcionalitāti), tad, lūk, kā izskatītos šī ciemata iedzīvotāji: 57 aziāti, 21 eiropietis, 14 amerikāņi (ziemeļu un dienvidu) un 8 afrikāņi. Šajā ciematā dzīvotu 52 sievietes un 48 vīrieši. 30 ciemata iedzīvotāji būtu baltie un 70 krāsainie, 89 heteroseksuāļi, bet 11 — homoseksuāļi.

6 cilvēkiem piederētu 59% ciemata bagātību, un viņi visi būtu no ASV, savukārt 80 būtu nabadzīgi, pie kam 50 ciestu badu vai būtu nepietiekami paēduši. 70 būtu analfabēti, tikai vienam no ciematniekiem piederētu dators, un tāpat tikai vienam būtu augstākā izglītība (pēc visa spriežot — tam pašam, kuram piederētu dators).

Attiecīgi ir arī secinājumi. Ja no rīta tu pamosties vesels, tad tu esi laimīgāks nekā 1 miljons cilvēku, kuri nenodzīvos līdz nākamajai nedēļai. Ja tu nekad neesi pārdzīvojis karu, ieslodzījumu, spīdzināšanu vai badu, tad tu esi laimīgāks nekā pusotrs miljards cilvēku, kas to savā dzīvē ir piedzīvojuši. Ja tavā ledusskapī ir ēdiens, tu esi apģērbts, tev ir jumts virs galvas un gulta, tad tu esi bagātāks nekā 75% cilvēku visā pasaulē. Savukārt ja tev ir noguldījums bankā, nauda makā un nedaudz sīknaudas kabatā, tad tu piederi 8% pasaules nodrošināto cilvēku.

Un vispār — ja tu lasi šo tekstu, tad piederi tiem 2 miljardiem pieaugušo, kuri prot lasīt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu