Darba bites cenšas padarīt savas meitas par karalienēm-mātēm

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Darba bišu meitas dažos gadījumos var kļūt par karalienēm, turklāt «tauta» apzināti dod priekšroku tām, nevis «monarhu» personām. Zinātnieku, kuri atklāja pierādījumus šim faktam, raksts ir pieņemts publicēšanai žurnālā «Molecular Ecology», bet īsumā par darbu vēsta «New Scientist».

Zinātnieki brīvā dabā novēroja Dienvidamerikas bišu Apis mellifera capensis kolonijas. Atšķirībā no citu bišu sugu vairākuma, A. m. capensis darba bites spēj atlikt oliņas, no kurām attīstās mātītes (parasti no darba bišu oliņām izaug tikai tēviņi). Tomēr A.m.capensis darba bites atliek oliņas nevis regulāri, bet gan tikai karalienes bojāejas gadījumā.

Pētījuma autori izņēma no astoņiem šīs sugas bišu stropiem bites – karalienes un to atliktās oliņas. Līdzko no stropiem pazuda karaliskā persona un tās nākamie pēcnācēji, darba bites nekavējoties atlika oliņas. Pēc neilga laika pētnieki atgrieza stropā «karaliskās» oliņas, tomēr darba bites vairākumā gadījumu deva priekšroku audzēt savas meitas kā karalienes, dodot tām vairāk ēdiena, nekā parasti.

Nesen zinātnieki arī pierādīja, ka padarīt savus pēcnācējus par karalienēm mēģina arī citi kukaiņi ar līdzīgu sociālo struktūru. Šādi rīkoties cenšas, piemēram, skudras, kaut arī to ciltsbrāļi cenšas atrast un sodīt tos īpatņus, kas mēģina rīkoties «negodīgi».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu