ASV specdienesti arestē vienu no pasaules meklētākajiem hakeriem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) darbinieki Francijas pilsētas Nicas lidostā arestējuši Krievijā dzīvojošo hakeri Vladislavu Horohorinu, kuru uzskata par vienu no pieciem pašiem bīstamākajiem un pašiem virtuozākajiem kibernoziedzniekiem pasaulē, vēsta plašsaziņas līdzekļi.

Kopā ar «kolēģiem» no paša izveidota hakeru tīkla, Horohorins veicis, iespējams, ASV vēsturē pašu vērienīgāko finanšu informācijas zādzību, vai pareizāk sakot - praktiski visas īpaši liela mēroga šāda veida zādzības, par kurām ziņojušas ASV tiesībsargājošās institūcijas.

FIB darbinieki Horohorinu aizturēja 11. augustā, brīdī kad 27 gadus vecais hakeris grasījās iekāpt lidmašīnā Nica – Maskava. Lai arī viņš ir Izraēlas un Ukrainas pilsonis, Horohorins dzīvo un strādā Krievijas galvaspilsētā Maskavā.

ASV FIB preses relīzē teikts, ka pēdējo sešu līdz septiņu gadu laikā hakera Horohorina, kurš internetā zināms ar segvārdu BadB, mahināciju dēļ cietuši tūkstošiem nevainīgu amerikāņu – kredītkaršu īpašnieku. Apsūdzības viņam ASV varas iestādes izvirzīja vēl 2009. gada novembrī, un kopš tā laika hakeris bija oficiāli izsludināts ASV federālajā meklēšanā.

Pašlaik Krievijas hakeris gaida ekstradīciju uz Savienotajām Valstīm. Ja tiesa atzīs viņa par vainīgu banku kontu uzlaušanā un personisko datu zādzībā, tad turpmākos vismaz desmit gados Horohorins pavadīs cietumā. Tāpat viņam nāksies samaksāt ievērojamu soda nauda, kuras sasniegs vismaz vairākus simtus tūkstošus ASV dolāru, vēsta prese.

Kā apgalvo amerikāņu izmeklētāji, Horohorins savulaik izveidojis noziedzīgu interneta tīklu ar nosaukumu «CarderPlanet», kas apvieno tūkstošiem kiberkrāpnieku visā pasaulē. „Tā ir viena no organizācijām, kuras ir īpaši izsmalcinātas, sarežģītas, labi strukturētas, un apvieno finanšu noziedzniekus no visas pasaules, kuri darbojas, izmantojot internetu,” – paziņojis ASV slepenā dienesta direktora palīgs Maikls Merits.

Izmantojot interneta forumus «carderplanet.com», «carder.su», «badb.biz», un citus, noziedznieki pārdeva interesentiem zagtus datus par ASV pilsoņiem piederošām kredītkartēm. Horohorina lietu izmeklēja ASV slepenā dienesta aģenti, kuri darbojās neoficiālā aizsega, piebilsts FIB preses relīzē. Interesanti, ka slepenais dienests vislabāk ir zināms ar to, ka tā aģenti nodarbojas ar ASV prezidenta un citu augstāko amatpersonu apsardzi. Tomēr dienests tāpat cīnās ar naudas viltošanu un citiem finanšu noziegumiem.

Tīklu «CarderPlanet» ASV tiesībsargājošās institūcijas esot atklājušas vēl 2004. gadā, bet visu tā dalībnieku aresti prasīs, iespējams, ilgus gadus, piebilsts paziņojumā.

Informācija par krāpnieciskajām shēmām, kādas izmantojis Horohorins, gan ir visai neskaidra. Izmeklētāji aprobežojušies vienīgi ar tā dēvētā «dampinga» – nozagto rekvizītu dažādu pārdošanas shēmu pieminēšanu.

Kā vēsta Krievijas prese, jādomā, ka Vladislavs Horohorins ietilpis tā dēvētajā 90. gadu vidus Krievijas datoristu «andergraundā» – subkultūrā, kura izveidojās ap resursu «CardPlanet». Kā izteikušies bijušie hakeri, šīs kustības saknes meklējamas 1990. gadā, kad grupa datorspeciālistu no Krievijas sāka izmantot ASV banku sistēmas bezskaidrās naudas norēķinu sistēmas trūkumus. Šis neformālais grupējums sākotnēji koncentrējās ap interneta vietni carder.org, bet vēlāk arī carder.ru. Tomēr pēc tam, kad ASV varas iestādes «nonāca» līdz šo resursu vadībai, hakeri bija spiesti mainīt dislokācijas vietu. Tā arī parādījies «CarderPlanet», kas šauru «speciālistu» aprindās kļuvusi leģendāra.

Kā apgalvo Krievijas žurnāls «Haker», tieši šajā vidē tapusi virkne šodien tradicionālo kontu uzlaušanas shēmu – tostarp tā dēvētie kardings, skimings un šimings. Pirmajā gadījumā krāpšanas metode balstās uz svešu banku karšu nozagto rekvizītu izmantošanu. Iegūstot šos datus, jebkurš cilvēks varēja noņemt no izvēlētā konta jebkuru summu, kuru noņemt atļauj limits.

Tieši uz kardinga balstās tā dēvētais dampings, viens no kura aizsācējiem, pēc «The Washington Post» rīcībā esošās informācijas, tad arī ir Vladislavs Horohorins. Savulaik hakeri atsacījās paši izmantot zagtos datus un kļuva par to pārdevējiem. Tā virtuālajā telpā parādījās viens no melnā tirgus pašiem aktīvākajiem sektoriem. Horohorina lietas materiālos teikts, ka tieši viņš ir tas cilvēks, kurš internetā izviedojis «pirmo un vienīgo» automatizēto šādu datu jeb «dampu» pārdošanas servisu.

Jāpiebilst, ka vienā no forumiem, izmantojot kurus Horohorins pārdeva zagto kredītkaršu datus, var redzēt «aizskaroši nepieklājīga satura» (kā uzskata laikraksts «The Washington Post») multiplikācijas filmiņu. Tajā Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins pasniedz hakeriem medaļas par sekmīgu cīņu ar amerikāņu imperiālismu. «Tu esi vajadzīgs karderiem! Piebiedrojies mūsu cīņai! Mēs ieguldām amerikāņu naudu Krievijas ekonomikā!» – sevi slavina interneta vietnes veidotāji. Tāpat vērts uzsvērt, ka resursa administratori, bez visa pārējā, brīdina savus klientus par iespējamajām problēmām ar likumdošanu: «Visi materiāli, kurus Jūs atradīsiet mūsu vietnē, ir paredzēti tikai izglītībai, un vietnes administrācija nerekomendē izmantot saņemtās zināšanas praksē, jo tas var novest Jūs līdz konfliktam ar Kriminālkodeksu.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu