Indijā izstrādāts «iPad» analogs, kura cena būs 35 ASV dolāri

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Indijas valdība prezentējusi planšetdatoru ar skārienjūtīgu ekrānu. Šī «iPad» analoga cena būs tikai 35 ASV dolāri, vēsta «BBC News».

Sērijveida šī jaunā datora ražošanu plānots uzsākt nākošgad. Studentiem domātais minidators paredzēts darbam ar interneta programmām un tekstu redaktoriem, kā arī videokonferenču rīkošanai. Pašlaik valdība, kuras uzdevumā datoru izstrādāja valsts vadošās koledžas, meklē iespējas tā ražošanai.

Iepriekš Indijas Cilvēku resursu attīstības ministrija jau izvirzīja projektu lēta klēpjdatora izveidei, taču toreiz tas beidzās ne ar ko. Jaunajai iekārtai nav cietā diska, atmiņas karte tai ir kā mobilajam tālrunim, un pēc dažām ziņām, tā spēj darboties no saules baterijām. Indijas izstrādātā datora cena ir daudzas reizes, nekā ārkārtīgi populārajam, kompānijas «Apple» radītajam «iPad», kura mazumtirdzniecības cena ir 499 ASV dolāri.

Indijas Cilvēku resursu attīstības ministrs Kapils Sibals paziņoja, ka jaunais dators, uz kura tiks uzstādīta operētājsistēma «Linux», valsts augstskolu studentiem pieejams būs jau nākošgad. Pēc ministra sacītā, projekta autori plāno samazināt minidatora cenu līdz 20 ASV dolāriem, un cerams, ka beigās tā būs 10 ASV dolāru liela. Intervijā indiešu avīzei «Economic Times», ministrs paziņojis, ka šis dators ir atbilde Masačusetas Tehnoloģiskā institūta izstrādātajam «simts dolāru klēpjdatoram». «Nākotnes risinājumi nāks no Indijas», - teica ministrs.

Pērn kāds no ministrijas līdzstrādniekiem izraisīja starptautisku sensāciju paziņodams, ka tiek izstrādāts 10 ASV dolārus vērts klēpjdators. Taču vēlāk sekoja vilšanās, jo šāds aparāts tā arī dienasgaismā neparādījās.

Jaunā planšetdatora izstrādes ideju privātais sektors uztvēra visai vēsi, līdz beidzot aparātu izstrādāja elitārais Indijas Tehnoloģiju institūts. Pēc ministrijas pārstāves teiktā, šāda datora izveide kļuva iespējama pateicoties būtiskai cenu samazināšanai tā komplektējošām daļām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu