Nākotne ir tuvu: Izgudrots materiāls, kas ļaus mobilo telefonu ekrāniem atjaunoties pašiem

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Johan Larsson, CC BY-SA 2.0

Ķīmiķu grupa no Kalifornijas universitātes Riversaidā radījuši materiālu, kas pats atjaunojas. Tas ļaus izmantot šo materiālu kā viedtālruņu displeju, raksta «Business Insider». 

Ķīmīķu grupas pārstāvis Čao Vans atklāja, ka mateiriāls lieliski pierāda sevi testos uz izturību, kā arī dažādu skrāpējumu «aizlāpīšanā». Ja to pilnībā salauž uz pusēm, tad tā atjaunošanai ir nepieciešama vismaz diennakts. Šis materiāls var izstiepties pat 50 reizes garāks nekā tā sākotnējais garums.

Materiāla pamatā ir nekovalentās saites, kas plašāk zināmas kā jonu - dipolu mijiedarbība. Tas nozīmē, ja materiāls ir bojāts vai sarauts uz pusēm, joni un molekulas tiecas viena pie otras, atjaunojot virsmu.

«Var likties, ka pašatjaunojošie materiāli būs pieejami tikai tālā nākotnē, es esmu pārliecināts, ka tas notiks jau drīzumā mobilajos telefonos. Trīs līdz piecu gadu laikā viņi nonāks tirgū un izmainīs mūsu ikdienas dzīvi,» teica Vans.

Šī materiāla radītāji iedvesmojušies no komiksu varoņiem, kuriem ir spējas reģenerēties. Viņi ir pārliecināti, ka šis materiāls būs noderīgs ne tikai viedtālruņos, bet arī robotu tehnikā un biosensoros.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu