NASA atzīst, ka esam bezspēcīgi lielu izmēru meteorītu draudu priekšā

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Ja lielu izmēru meteorīts vai asteroīds draudētu sadurties ar Zemi, vienīgais, ko mēs varētu darīt, ir lūgt Dievu, to šodien Amerikas Savienoto Valstu Pārstāvju palātas Zinātnes komisijas sēdē pavēstīja Nacionālās aeronautikas un kosmosa administrācijas (NASA) vadītājs Čārlzs Boldens.

Bažas par iespējamiem draudiem cilvēcei no kosmosa pastiprināja notikumi pagājušajā mēnesī, kad Krievijā Čeļabinskas apgabalā nokrita meteorīts, ka rezultātā cieta 1500 cilvēki. Tajā pašā dienā 27 681 kilometru attālumā no Zemes, kas ir tuvāk nekā ap mūsu planētu riņķojošie satelīti, mums garām patraucās vēl lielāks asteroīds, ko zinātnieki atklāja tikai pagājušajā gadā.

Zinātnes komisijas vadītājs Lamars Smits norādīja, ka mums paveicies, ka pagājušā mēneša notikumi bija drīzāk «interesanta sakritība, nevis katastrofa», ziņo «Reuters».

NASA pašlaik uzrauga aptuveni 95% no lielākajiem kosmiskajiem objektiem (17 200 kilometru diametrā un lielāki), kas lido Zemes tuvumā. Tomēr tā apzinājusi tikai 10% no 10 000 asteroīdiem, kuru diametrs ir aptuveni 50 metri.

Baltā nama padomnieks zinātnes jautājumos Džons Holdens norādīja, ka «asteroīds, kura izmēri ir tikai kilometrs diametrā, varētu iznīcināt mūsu civilizāciju». Zinātnieki tāpat atgādina, ka neviens nezināja par Čeļabinskas meteorītu, līdz tas jau bija par vēlu.

«Iespēja, ka kāds kosmiskais objekts varētu sadurties ar Zemi, izraisot masu katastrofu, ir ļoti maza, bet šāda notikuma potenciālās sekas ir tik traģiskas, ka to vajadzētu uztvert nopietni,» sacīja Holdens.

NASA gatavojas pastiprināti uzraudzīt kosmiskos objektus un sadarboties ar citu valstu zinātniekiem, lai izstrādātu tehnoloģijas, kas ļautu Zemei izvairīties no sadursmes ar kosmiskajiem objektiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu