Gaidāms «Ledus laikmets» vai arvien siltāks laiks: zinātnieka novērojumi

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kdee64, CC BY-NC-ND 2.0

Pretēji amerikāņu zinātnieku secinājumiem, ka laiks kļūs arvien aukstāks un jau sācies ir tā dēvētais mazais Ledus laikmets, Krievijas pētnieks uzskata, ka tuvāko pusgadsimtu pasaulē kļūs arvien siltāks jeb gaidāma globālā sasilšana.

Krievijas zinātnieks Valērijs Mazepa kaimiņvalsts medijiem izteicies, ka noteikti nevar runāt par aukstāka laika iestāšanos vismaz tuvāko 50 gadu laikā. Savukārt par to, ka pasaulē kļūs arvien siltāks, liecina mežu izplešanās uz ziemeļiem.

«Agrāk, piemēram, Jamalo-Neneckas apgabalā nebija mežu, taču tagad koki aug pie ziemeļu upēm, atkarojot tundras teritoriju. Analogu situāciju mēs varam novērot kalnu rajonos. Tas ir tikai viens pierādījums, ka uz Zemes kļūst siltāks,» sacījis zinātnieks.

Turklāt – par globālu sasilšanu liecina dzīvo radību migrācija. «Melnās atraitnes» zirnekļi novēroti Kazahstānas ziemeļos, lai gan ierasts, ka tie sastopami galvenokārt tikai Centrālāzijā.

«Uz ziemeļiem migrē arī citi dzīvnieki, kas agrāk novēroti vien dienvidos. Mēs [zinātnieki] uzskatām, ka globālā sasilšana ilgs vēl vismaz 50 gadu,» norādīja viņš.

Tādejādi Mazepa noraidījis ASV zinātnieka Džo Bastardi prognozes, ka jau sācies «Mazais ledus laikmets», kas ilgs vismaz 250 gadus. Bastardi apgalvo, ka šis process jau sācies un ilgst jau četrus gadus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu