Aptauja: Televīzija kļuvusi par fona mediju

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: purpcheese, CC BY-SA 2.0

Puse respondentu atzīst, ka televīzijas nozīme to dzīvēs ir būtiski mazinājusies – pārsvarā tā tiek izmantota fonam un reizēm izklaidei, noskaidrots «Inbox Polls» veiktajā aptaujā.

Kā informē «Public ID Group» projektu direktore Tija Ezeriņa, aptaujas dalībnieki norāda, ka no rītiem fonam ieslēdz kādu televīzijas vai radio kanālu, kamēr paši pievēršas ziņu lasīšanai internetā, e-pastu pārbaudei vai lieto sociālos tīklus.

«Inbox Polls» aptaujas dati arī liecina, ka TV skatītāji ir kļuvuši izvēlīgāki attiecībā uz pārraidēm, kam veltīt pilnīgu savu uzmanību. 38% respondentu atklāj, ka vēlas uzzināt vien konkrētu informāciju, kādēļ tie skatās tikai konkrētus raidījumus.

«Iedzīvotāju mediju patēriņa izmaiņas sevišķi spilgti vērojamas vecuma grupā no 15 līdz 24 gadiem, kur pēdējo trīs gadu laikā izvēle ir bijusi izteikti par labu internetam. Ja 2005.gadā ar televīziju nedēļas ietvaros varēja sasniegt 90% šā vecuma auditorijas, 2010.gadā - 80%, tad pašlaik šis rādītājs ir nokrities līdz 70%. Domāju, ka tas ilgtermiņā atstās ietekmi uz televīziju kā uz mediju, tam jāmainās, lai noturētu uzmanību,» komentē vienas no lielākās Baltijā mediju aģentūras «Mindshare» Biznesa plānošanas departamenta vadītājs Aivars Šmits.

Līdz ar ierīču pieejamību cilvēki aizvien mazāk spēj pastāvīgi koncentrēties uz vienu konkrētu mediju. ASV organizācijas «Interactive Advertising Bureau» (IAB) veiktais pētījums liecina, ka trīs ceturtdaļas aptaujāto lieto vairākus ekrānus vienlaikus. Piemēram, televīzijas pārraidēm pilnībā pievēršas vien katrs divdesmitais jeb pieci procenti aptaujāto, kamēr visilgāk uzmanību notur dažādu datoru – stacionāru, klēpja un planšetes – ekrāni.

«Nenoliedzami mūsu mediju patēriņa ieradumus maina arī tajos pieejamais saturs. Gadu laikā internets ir kļuvis par resursu, kur vienkopus pieejams viss – sākot no ziņām un izglītojošas informācijas, beidzot ar visdažādāko izklaidi. Pat tad, ja mājās nav televizora, ikviens var piekļūt faktiski tam pašam un vēl plašākam saturam,» piebilda SIA «Inbokss» Pārdošanas vadītājs Andis Kulinskis.

Kuliniskis arī pauda, ka Rietumu kultūrā aizvien svarīgāk ir iesaistīties medija satura radīšanā vai vismaz izteikt viedokli par to, un šo vajadzību var apmierināt tikai internets.

«Skatoties televīziju mēs esam tikai vērotāji, tādēļ nav brīnums, ka pārraides drīzāk ir fons mūsu citām ikdienas aktivitātēm kā ēst gatavošana, drēbju gludināšana u.tml.,» uzskata Kulinskis.

Aptauja veikta laikā no 2013.gada 8. līdz 20.oktobrim, pētījumu veicis uzņēmums SIA «Inbokss» ar virtuālā rīka «Inbox Polls» palīdzību. Tās ietvaros aptaujāti vairāk nekā 1100 respondenti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu