Zinātnieki brīdina, cik bīstama ir alkohola lietošana grūtniecības laikā

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Kalifornijas Universitātes zinātnieki atklājuši, ka alkohola lietošana grūtniecības laikā var negatīvi ietekmēt ne tikai gaidāmo bērnu, bet arī pēcnācējus vairākās paaudzēs uz priekšu, liecina jauns pētījums, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Cerebral Cortex».

Zināms, ka alkohola lietošana grūtniecības laikā negatīvi ietekmē augļa attīstību un var novest gan pie problēmām dzemdību laikā, gan iespaidot bērna turpmāko veselību, tomēr zinātnieki nonākuši pie jauna, šokējoša atklājuma - alkohola lietošana var ietekmēt ne tikai konkrēto augli, bet vēl vairākās paaudzēs uz priekšu radītos pēcnācējus.

«Iepriekš tika uzskatīts, ka alkohola lietošana grūtniecības laikā negatīvi ietekmē tikai embriju, kas attiecīgajā brīdī attīstās dzemdē, tomēr mēs esam pierādījuši, ka alkohola lietošanas izraisītos traucējumus un nepilnības piedzimušais bērns var vēlāk nodot saviem bērniem savukārt tie – savējiem,» klāstīja Kalifornijas Universitātes psiholoģijas profesore Kellija Hafmane.

Pētījumā, kurā tika izmantotas laboratorijas peles, atklājās, ka nepilnības smadzeņu neironu tīklā, kas alkohola ietekmē radušās pirmdzimtajam, tiek nodotas tālāk vismaz trīs paaudzēs.

«Mēs atklājām, ka smadzeņu un ķermeņa masa visās trīs peļu paaudzēs, kas tika pakļautas alkohola negatīvajai ietekmei, bija ievērojami mazāka nekā tai vajadzētu būt, un arī visu trīs paaudžu pēcnācēji izrādīja pastiprinātu noslieci uz depresiju un traucējumiem sensorajā sistēmā. Balstoties uz šiem pētījumiem, mums ir pamats domāt, ka līdzīgas problēmas varētu rasties arī starp cilvēkiem,» secināja Hafmane.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu