NASA gatavojas notriekt asteroīdu, kas tuvojas Zemei

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia / Scanpix

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) paziņojusi, ka plāno kosmosā nosūtīt kapsulu, kuras mērķis būs novirzīt no kursa asteroīdu, kas 2022. gadā lidos garām zemei, vēsta izdevums «Independent».

Lai arī misija, kas nosaukta par «DART», ir tikai izmēģinājums, un asteroīds, kas tuvojas Zemei, briesmas nerada, tomēr iegūtie rezultāti un secinājumi palīdzēs izstrādāt rīcības plānu gadījumā, ja Zemi kādreiz tiešām apdraudēs asteroīds.

«Misija «DART» ir pirmais mēģinājums ietekmēt asteroīda lidojuma trajektoriju, lai novērstu tā sadursmi ar Zemi. Šis ir vēsturisks izmēģinājums, kas sniegs noderīgu informāciju brīdim, ja nākotnē kāds asteroīds tiešām apdraudēs Zemi,» stāstīja NASA zinātniece Lindlija Džonsone.

«DART» mērķis ir asteroīds, kas 2022. gadā lidos garām Zemei un atgriezīsies atkal pēc diviem gadiem. Asteroīds patiesībā sastāv no diviem objektiem – lielāka un mazāka asteroīda. NASA mērķis ir no kursa novirzīt mazāko no asteroīdiem, lielākajam kalpojot kā atskaites punktam, pēc kā varēs salīdzināt, vai mēģinājums ir bijis veiksmīgs.

Ledusskapja izmēra kapsulas ātrums, ar kādu tā trauksies pretī asteroīdam, būs deviņas reizes lielāks nekā izšautai lodei. Plānots, ka spēks, ar kādu tā ietrieksies asteroīdā, būs tik liels, ka sadursme būs redzama no Zemes.

Tomēr, pat ar tik lielu ātrumu ietriecoties asteroīdā, ir grūti paredzēt, vai trieciens būs pietiekami liels, lai novirzītu asteroīdu no kursa.

Zināms, ka mazāka izmēra asteroīdi Zemei garām lido katru dienu, tomēr tie ir tik nelieli, ka uzreiz sadeg Zemes atmosfērā, tomēr NASA regulāri novēro kosmisko telpu, lai varētu laicīgi paredzēt briesmas, ko nākotnē radītu lielāka izmēra asteroīdi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu