Zinātnisks skaidrojums, kāpēc sīpoli mums liek raudāt

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ACS Chemical Biology

Pētnieki atklājuši, kā sīpolos veidojas īpašs ķīmiskais savienojums, kas ir «pie vainas» tam, ka cilvēkam, griežot sīpolu, asaro acis.

Jau iepriekš bija skaidrs, ka, griežot sīpolu, tam izstrādājas īpašs aizsardzības mehānisms un gaisā nonāk ķīmisks savienojums, kas kairina cilvēka acis, tomēr līdz šim zinātniekiem nebija īsti skaidrs, kā tieši notiek šis process un kāpēc šie ķīmiskie elementi tik kairinoši iedarbojas uz cilvēka redzes orgāniem.

Kā liecina ASV Nacionālās sīpolu asociācijas (National Onion Association) pārstāvji, vidējais Amerikas iedzīvotājs katru gadu patērē vidēji 9 kilogramus sīpolu.

ACS Chemical Biology

Kad sīpols tiek griezts, tas izdala ķīmisko savienojumu «LF» (lachrymatory factor), kas liek acīm asarot. Šis savienojums dabā ir ārkārtīgi reti sastopams, un eksistē tikai četri zināmi savienojuma tipi.

Foto: ACS Chemical Biology

Zinātnieki skaidro, ka «LF» savienojumu sīpolos sintezē īpašs enzīms – tā saucamais «LFS» (lachrymatory factor synthase). Atbrīvojoties no «LFS», ir iespējams radīt sīpolus, kas nekairina acis – to veiksmīgi arī izdarījuši Ķīnas zinātnieki, radot sīpolus, kas neliek cilvēkam raudāt.

Jautājums, kas vēl līdz šim nebija noskaidrots, bija, kā tieši enzīms «LFS» sintezē savienojumu «LF», jo sintezētais savienojums ir ārkārtīgi grūti pētāms trauslās struktūras dēļ. Tomēr tagad zinātnieki ķērušies klāt enzīmam «LFS» un, izpētot tā struktūru, secinājuši, ka tas ir jau sākotnēji «ieprogrammēts» sintezēt acīm nepatīkamo ķīmisko savienojumu un likt cilvēka acīm asarot.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu