Fiziķi: Cilvēka teleportācija teorētiski ir iespējama

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Pēc veiksmīgas atomu teleportācijas pagājušajā gadā zinātnieki apgalvo, ka cilvēku teleportēt būs iespējams jau pēc tūkstoš gadiem.

Eksperimentā, ko pagājušajā gadā veica Kanādas zinātnieki, atomus no vienas vietas uz otru izdevās teleportēt ar ātrumu, kas pārsniedz gaismas ātrumu. Šobrīd zinātnieki apgalvo, ka šāda tehnika nākotnē varētu tikt izmantota arī dažādu objektu un cilvēku teleportēšanai, vēsta izdevums «The Sun».

«Nekad nesaki nekad. Nedaudz vairāk kā gadsimta laikā cilvēks no neskaidras saprašanas par to, kas ir atoms, nonācis līdz veiksmīgai atoma teleportācijai no vienas vietas uz otru,» stāstīja Masačūsetsas institūta profesors Sajs Saīnī.

Profesors piebilda, ka teleportācija, protams, nav tik vienkārša, kā varētu likties. Piemēram, beisbola bumbiņu nevar teleportēt ar radio viļņiem, bet informāciju par to var. Tas ir tādēļ, ka objekts ir veidots pēc īpašas atomu un elektronu «receptes».

Atomu un elektronu kopums tiek saukts par «kvantu stāvokli», un objekti, kuriem šis stāvoklis ir vienāds, ir identiski. Tātad, ja cilvēks var precīzi noteikt, kāds ir objekta «kvantu stāvoklis», tad ir iespējams šo objektu nosūtīt uz citu vietu, «izjaucot» un atkal «saliekot» kopā atomus un elektronus pareizajā stāvoklī.

«Teorētiski mēs varētu teleportēt arī cilvēku, tomēr pašlaik tas nav praktiski iespējams, jo mēs pagaidām nespējam nolasīt «kvantu stāvokli» objektiem, kas sastāv no triljoniem atomu, nemaz nerunājot par to «salikšanu» atpakaļ pareizajā kārtībā. Neskatoties uz to, pirmais solis ir veikts, jo ir izdevies teleportēt viena atoma elektronus,» piebilda Saīnī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu