Pirmo reizi vēsturē veikalos nonāk ģenētiski modificēti laši

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV kompānija «AquaBounty» paziņojusi, ka pēc 25 gadus ilgas gaidīšanas un asām diskusijām pirmo reizi vēsturē tirgū nonākuši ģenētiski modificēti laši.

Kā vēstīts zinātniskajā izdevumā «Nature», Atlantijas lasis, pateicoties gēnu inženierijai, spēj daudz ātrāk augt nekā tā ģenētiski nemodificētie sugas brāļi, sasniedzot tirdzniecībai nepieciešamo izmēru vien 18 mēnešu laikā.

Šīs zivis ir audzētas speciālos konteineros Panamā izvietotā rūpnīcā. Kompānija plāno nākotnē ievērojami paplašināt savu darbību un izveidot zivju audzētavas arī Kanādā, kuras iedzīvotāji šobrīd ir pirmie, kuriem ir iespēja mieloties ar ātri augošajiem lašiem.

«Kādai kompānijai bija jābūt pirmajai, bet es esmu priecīgs, ka tā ir «AquaBounty» nevis mēs, jo, ja viņi izgāztos, tad mēs varētu aizmirst par ģenētiski modificētu dzīvnieku lietošanu pārtikā uz ilgu laiku,» žurnālistiem klāstīja gēnu inženieris Džeimss Vests, kurš ir kompānijas «AgGenetics» dibinātājs.

ASV un Kanādas aktīvisti iepriekš pieprasīja, lai tiktu apturēti centieni ģenētiski modificētus lašus realizēt tirgū, tomēr viņu argumenti nebija pietiekami spēcīgi.

«Tas, ka Kanādas iedzīvotāji tagad var likt galdā ģenētiski modificētas zivis, pozitīvi ietekmēs ekonomiku un ievērojami pasargās dabu, jo laši tiks speciāli audzēti konteineros, nevis zvejoti upēs un jūrās. Cilvēki arī nebūs pakļauti dažādiem parazītiem, kas nereti iemājo zivīs,» komentēja «AquaBounty» direktors Rons Stotišs.

Foto: Reuters/Scanpix
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu