Cūku orgānu transplantācija cilvēkā varētu glābt tūkstošiem dzīvību

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pētnieki atklājuši, ka ksenotransplantācija – orgānu, audu vai šūnu transplantācija starp divām dažādām sugām – nākotnē varētu glābt daudzas dzīvības.

Neskaitāmi pacienti pasaulē cieš no orgānu un audu donoru trūkuma, tomēr Hārvarda Universitātes zinātnieki apgalvo, ka situāciju varētu glābt dzīvnieku orgānu, audu vai šūnu transplantācija cilvēkā.

Pētījums, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Science», liecina, ka tā saucamā ksenotransplantācija, pateicoties jaunai gēnu modifikācijas tehnikai «CRISPR-Cas9», varētu nākotnē attīstīties un atrisināt traģisko orgānu trūkumu medicīnā.

Cūkas ir ģenētiski piemērotākie dzīvnieki, lai starp abām sugām varētu veikt orgānu transplantāciju, tomēr līdz šim bažas radīja tā saucamo «cūku endogēno vīrusu» pārnešanas iespējamība transplantācijas laikā.

Jaunā gēnu modifikācijas tehnoloģija tagad ļauj deaktivizēt bīstamā vīrusa šūnas, novēršot transplantējamo orgānu, audu vai šūnu bīstamību cilvēkam.

«Ja izdotos cūku orgānus padarīt brīvus no šī vīrusa, tad tā būtu revolūcija medicīnas nozarē,» izdevuma «New York Times» žurnālistiem stāstīja ārsts Deivids Kleisens.

Lai arī jau kādu laiku transplantācijā tiek izmantoti cūku sirds vārstuļi, tomēr ksenotransplantācija joprojām ir ļoti nepopulāra, pateicoties dažādiem reliģiskiem un ētiskiem apvērsumiem. Kamēr lielākā daļa reliģiski noskaņotu cilvēku apgalvo, ka cūku orgānu transplantēšana cilvēkā ir pieļaujama, tomēr ebreji un musulmaņi pret šādu opciju joprojām iebilst.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu