Pētījums: Siers ir iemesls, kāpēc cilvēkiem ir mazs galvaskauss

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: David Katz and Tim Weaver, UC Davis

Pētnieki pierādījuši, ka cilvēku kāre pēc siera un citiem piena produktiem ir iemesls, kāpēc mūsdienās mums ir mazāki galvaskausi un rokas, kā arī vājāki žokļi nekā mūsu senčiem.

PNAS

«Lielākās izmaiņas ir notikušas tajās galvaskausa un žokļa vietās, kas ir visvairāk noslogotas barības košļāšanas laikā. Izskaidrojums tam ir tāds, ka cilvēki uzturā sāka lietot krietni vieglāk sagremojamus pārtikas produktus,» komentēja pētnieks Deivids Kacs.

Iepriekš arheologi, lai arī bija novērojuši, ka cilvēka galvaskauss evolūcijas laikā ir sarucis, tomēr nespēja droši pateikt, kāpēc tā ir noticis. Tomēr pēc tam, kad tika izpētīti seno lopkopju galvaskausi un salīdzināti ar mednieku un klejotāju galvaskausiem, pētnieki nonāca pie secinājuma, ka tieši barība ir iemesls šādai pārmaiņai.

Foto: David Katz and Tim Weaver, UC Davis

Speciālisti izpētīja vairāk nekā 1000 galvaskausus un žokļu kaulus no cilvēkiem, kuri dzīvoja 10 tūkstošus gadu senā pagātnē un pēc to dzīvesstila dalījās divās grupās: medniekos-vācējos un lopkopjos.

Rezultātā tika atklāts, ka muskuļa daļa, kas atbilst par žokļa kustību, samazinājās, kad mednieku-vācēju grupas locekļi nolēma mainīt savu dzīvesstilu un kļūt par lopkopjiem.

«Galvenā atšķirība starp mednieku-vācēju un lopkopju grupām ir tāda, ka to atliekas atrodas atšķirīgās vietās, un ir izmainījusies to žokļu un citu ķermeņa daļu struktūra. Pāreja uz agrikultūru un lopkopību izmainīja ne tikai cilvēku dzīvesstilu, bet arī fizioloģiju,» piebilda Kacs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu