Kāpēc vīriešiem ir grūtāk atteikties no alkohola nekā sievietēm?

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: .deeneg, CC BY-NC-ND 2.0

Pētnieki noskaidrojuši, ka vīriešiem, kuri regulāri dzer vismaz piecus gadus, var būt lielākas grūtības atteikties no alkohola nekā sievietēm.

Kā vēstīts pētījumā, ko izstrādājuši somu zinātnieki, iemesls, kāpēc vīriešiem ir grūtāk atteikties no alkohola, slēpjas smadzeņu neironu tīkla izmaiņās, īpaši smadzeņu rajonā, kas atbild par lēmumu pieņemšanu un tieksmi remdēt paģiras.

Pētījumā noskaidrots, ka sievietēm šajā smadzeņu rajonā aktivitāte norisinās ievērojami citādāk nekā vīriešiem, tāpēc zinātnieki secinājuši, ka sievietēm varētu būt vieglāk atteikties no alkohola pat pēc vairāk nekā piecu gadu ilgas un regulāras alkohola lietošanas.

Kā ziņo ārvalstu mēdiji, pētījuma pamatā ir 11 vīriešu un 16 sieviešu smadzeņu aktivitātes analīze. Visi pētījuma dalībnieki bija jaunāki par 28 gadiem un alkoholu pēdējos piecus līdz desmit gadus bija lietojuši regulāri – vismaz trīs pudeles vīna vai astoņas pintes alus nedēļā.

«Izpētītajās vīriešu smadzenēs bija notikušas ievērojami lielākas pārmaiņas nekā sieviešu smadzenēs. Tas bija pārsteigums, jo mēs domājām, ka būs pilnīgi pretēji,» komentēja pētnieks Ūts Karre.

Lielbritānijā vīrieši alkoholu lieto ievērojami vairāk nekā sievietes un arī mēdz izdzert vairāk – vismaz pusotru pudeli vīna vienā reizē. Tas noved pie tā, ka vīrieši sastāda lielāko pacientu, kas slimnīcā nokļuvuši dēļ alkohola izraisītām problēmām.

Jau iepriekšējie pētījumi pierādīja, ka alkoholiķiem smadzeņu daļā, kas atbild par lēmumu pieņemšanu, norisinās lielāka neironu aktivitāte nekā tiem, kas alkoholu nelieto vispār.

«Šis pētījums liecina, ka regulāra alkohola lietošana ilgtermiņā sievietes un vīriešus ietekmē atšķirīgi. Nākamais solis ir noskaidrot, kāda šī atšķirība ir,» piebilda Karre.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu