Pētnieki: Dzīvošana uz sievietes rēķina ir kaitīga vīrieša veselībai

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Lai arī tiek uzskatīts, ka veselībai visvairāk kaitē garas darba stundas un stress, tomēr pētījumā atklāts, ka attiecības, kurās galvenā naudas pelnītāja ir sieviete, vīrieša veselība ir apdraudēta ievērojami vairāk, izraisot sirds slimības un diabētu.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Journal of Ageing and Health», skaidrots, ka problēmas sākas tad, kad vīrietis zaudē savu ģimenes apgādnieka lomu. Kad sieviete sāk pelnīt vairāk par vīrieti, tā veselība tiek pakļauta ievērojamam riskam.

Zinātnieku komanda 30 gadu laikā izpētīja aptuveni 2000 laulātos pārus, novērojot, kā mainās katra partnera ienākumu līmenis un, līdz ar to, statuss ģimenē.

Rezultātā atklājās, ka lielāks sirdsslimību un diabēta saslimšanas gadījumu skaits ir to vīriešu starpā, kuri zaudējuši ģimenes galvenā apgādnieka lomu.

«Sievietes arvien biežāk sāk pelnīt vairāk nekā vīrieši, un tas ļoti negatīvi ietekmē vīriešu psiholoģisko un fizisko veselību. Mēs atklājām, ka tradicionālā ģimenes modeļa, kad vīrietis gādā par sievieti, pārkāpšana ir iemesls tam, kāpēc vīrieši tik bieži slimo ar sirds un asinsvadu slimībām,» komentēja pētnieki.

Psihologs Karijs Kūpers skaidroja, ka daudzi vīrieši joprojām ģimenes un attiecību modeli redz diezgan konservatīvā gaismā, tāpēc apgādnieka statusa zaudēšana, tiem var pamatīgi ķerties pie sirds un radīt pieaugošu stresu.

«Lai arī mūsdienās ģimenes struktūras ir krietni liberālākas nekā pagātnē, tomēr liela daļa vīriešu psiholoģiski joprojām nespēj pieņemt to, ka sieviete var pelnīt vairāk un uzturēt ģimeni pati. Kad vīrietis zaudē šo ģimenes apgādnieka lomu, viņa psihe tiek traumēta, kā rezultātā tiek negatīvi ietekmēta arī viņa fiziskā veselība,» skaidroja Kūpers.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu