Pārliecinoša latviešu uzvara Eiropas robotikas čempionātā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: mansrobots.lv

Latvijas komanda Eiropas robotikas čempionātā Vīnē, vakar (24.03.2013) izcīnīja trīskāršu uzvaru prestižākajā robotu Mega Sumo kategorijā. Visu goda pjedestālu ieņēma Latvijas robotu inženieri un viņu radītie roboti.

RobotChallenge kopš 2004. gada ir Eiropā ievērojamākās robotikas sacensības, kas Austrijas galvaspilsētā Vīnē katru gadu pulcina robotu būvētājus no vairāk kā 30 valstīm. Šogad sacensības norisinājās 15 dažādās robotikas disciplīnās - gan vienkāršākas skolēniem, gan sarežģītākas - robotikas inženieriem ar nopietnu pieredzi.

Mūsu komanda godam pārstāvēja Latviju un visprestižākajā robotu Mega Sumo disciplīnā ieņēma visu goda pjedestālu, sacensību finālā nezaudējot pat nevienu punktu citu valstu pārstāvjiem. Šīs sacensību disciplīnas nozīmīgums jo īpašs ir ne tikai ievērojamo inženiertehnisko zinību dēļ, kas robotu radītājiem ir jāpārvalda (programmēšana, elektronika, mehānika, materiālmācība), jo šie roboti gandrīz pilnībā tiek veidoti savām rokām (līdz pat riepu gumijas receptēm un asmeņu rūdīšanai). Bet arī tāpēc, ka tieši šajā disciplīnā Eiropas valstis izcīna 3 ceļazīmes uz pasaulē spēcīgāko Sumo robotu finālcīņām Japānā. Tātad šogad visas 3 Eiropas ceļazīmes uz Japānu saņem Latvija.

Mega Sumo apbalvošanas ceremonijas video

Ar to latviešu panākumi vakar nebeidzās. Latvijas robots uzvarēja arī Mini Sumo Lielcīņā, kā arī izcīnīja otro vietu robotu - Līnijsekotāju konkurencē.

Kas ir Robotu Sumo? Tā ir sacensība, līdzīga klasiskajam Japāņu Sumo, tikai robotu izpildījumā. Divi autonomi roboti, bez cilvēku palīdzības, apaļā sacensību laukumā meklē pretinieku un cenšas to izstumt ārā no ringa. Rings ir no metāla un roboti ar magnētiem pie tā pievelkas, lai nodrošinātu riepām labāku saķeri. Ātrumi ir iespaidīgi - līdz 5 m/s un roboti kustības virzienu maina gandrīz momentā. Pretiniekus saskatīt palīdz ultraskaņas vai infrasarkanie sensori, bet robotiem ir arī maskēšanās pārklājums un īpaša forma, kas apgrūtina pretinieka sensoru darbību. Lai pretinieku vieglāk varētu izstumt no ringa, robota priekšā ir asmeņi - asi un izturīgi kā zobeni, jo robots, kurš ar asmeni pakļūst zem pretinieka spēj to atraut no zemes un ievērojami samazināt magnētu radīto spēku. Ieskatam video no robotu Mega Sumo cīņām Japānā.

http://www.youtube.com/watch?v=cOdQ6hhYMGI

Kas ir Robotu Sumo Lielcīņa? Tas ir īpašs sumo cīņas paveids, kad laukumā dodas nevis 2 roboti, bet visi labākie sacensību dalībnieki vienlaicīgi, un uzvarētājs ir tas, kurš divas cīņas pēc kārtas izgrūž no ringa visus pārējos pretiniekus. Šeit vakardienas video no Vīnes, kur Gundara Miezīša robots lieliski tika galā ar visiem saviem pretiniekiem (Gundara robotu šajā video var atsķirt pēc koši zilā izgaismojuma).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu