Mūsdienu internetā notiek karš; ikviens tā lietotājs ir potenciāls mērķis

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ikviens cilvēks, kurš lieto dažādas modernās ierīces, kas savienotas ar internetu, ir potenciāls uzbrukumu mērķis dažādiem kibernoziedzniekiem, tādēļ internetam nepieciešama būtiska restrukturizācija, lai padarītu to drošāku. 

Helsinkos notiekošajā starptautiskajā jauno uzņēmēju un investoru festivālā «Slush» notika diskusija par kiberdrošību un tās nozīmi mūsdienu pasaulē, jo tā ļoti būtiski ietekmē cilvēku ikdienu un dzīves. Diskusijā drošības eskperti Franss Rosēns, Mortens Mikoss un Endrjū Rūbins diskutēja par to, kādēļ interneta lietošana ir visai riskants pasākums.

«Jo vairāk mēs ievietojam informāciju internetā, jo mazāk aizsargāti mēs esam. Kas ir kiberdrošība,» norādīja eksperti, kuri uzsvēra, ka pēdējo 20 gadu laikā pasaulē ir izveidots ļoti kvalitatīvs internets, taču tā galvenais trūkums par drošības neesamība - ierīces un serveri ir ļoti viegli ievainojami. Par to tikpat kā nav domāts - kiberdrošības trūkums ir ļoti liels risks, jo globālo tīmekli izmanto ne tikai godīgi cilvēki, bet arī noziedznieki, teroristi, kā arī krāpnieki.

Jaunajiem uzņēmumiem, kuri darbojas IT jomā, ir pēc iespējas ātrāk jādomā par to, kā aizsargāt interneta vidi, jo globālā tīmekļa drošības līmenis ir ievērojami atpalicis no draudu līmeņa.

Tāpat jāatceras, ka drošības pasākumi noteikti ietekmēs arī ātrumu - drošība un ātrums ir divas lietas, kuras «savstarpēji ir ienīdušas viena otru». Ir jādomā par to, kā drošības dēļ nesamazināt tā ātrumu, jo piemēram, reālajā dzīvē, lidostās drošības kontroles ir tās, kuras ievērojami samazina kopējo pārvietošanās ātrumu.

Vismaz pagaidām internets nav īsti savienojams ar drošību, jo ļoti daudzi cilvēki - arī dažādi uzņēmēji, ne vienmēr domā par savu drošību, klikojot uz apšaubāmiem linkiem. Tieši tādēļ joprojām jādomā par to, kā veikt pārbūvi un restrukturizāciju internetā, lai būtiski uzlabotu tā drošību.

Reālajā dzīvē pasaulē, lai aizsargātu kādu valsti, no cilvēkiem tiek veidotas armijas, kurās ir dažāda rakstura vienības, piemēram, gaisa spēki, jūras spēku flote, un cilvēkiem tiek doti ieroči. Pašlaik cilvēki sāk saprast, ka arī virtuālajā pasaulē - kiberpasaulē ir jādomā, kā aizsargāties, jo visa drošības sistēma ir balstīta uz novecojušiem risinājumiem, kuri mūsdienās vairs īsti nestrādā.

Kā norāda tehnoloģiju eksperti, pašlaik internetā ir novērojams īsts karš, kurās karo hakeri un dažādi krimināli domājoši cilvēki un teroristi, uzbrūkot godīgiem cilvēkiem, kā arī dažādām svarīgām transporta, valdību un citām sistēmām, pret drošības programmatūru izstrādātājiem, kuriem ik dienas nākas ieguldīt darbu, lai novērstu arvien uzlabotākas kiberuzbrucēju metodes.

Šajā situācijā pie vainas ir arī tas, ka daudzās nozīmīgās organizācijās, piemēram, lidostās, to darbinieki pārāk vieglprātīgi pieiet drošības jautājumiem internetā.

Tieši tādēļ jaunajiem uzņēmumiem ir jārunā ar cilvēkiem, un jārada pārmaiņas internetā, jāinformē par riskiem, kas būs, saņemot aizodmīgus linkus. Attīstot tehnoloģijas, uzņēmējiem ir jāsaprot to vienkāršo patiesību, ka ikviens, kurš izmanto tehnoloģijas, ir uzbrukuma mērķis.

Kibernoziedznieki vienmēr uzbruks tiem, kuri drošības jomā ir vājāki. 100% drošību iegūt ir diezgan nereāli, taču, saglabājot uzņēmuma kiberdrošības līmeni vismaz virs vidējā, būs iespējams parūpēties par to, lai izvairītos no dažādiem riskiem, kas saistīti ar kiberdrošību.

Drošības programmatūra ir ļoti labs rīks, lai aizstāvētos no kibernoziedzniekiem, taču par to drošību ir jādomā pašiem tehnoloģiju lietotājiem, jāapgūst dažādus paņēmienus pašiem, nevis vienmēr paļauties uz speciālistiem.

Tādēļ ikvienam moderno tehnoloģiju lietotājam ir jācenšas pašiem izrādīt interesi par draudiem internetā un aizmirst par domu, ka «internets ir droša sala, uz kuras nekas nevar notikt», jo tā nav. Internets ir kā sava veida karalauks, kurā negodprātīgi cilvēki un organizācijas vēlas iegūt labumu uz citu, mazāk zinošu cilvēku rēķina.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu