Anglijas muižā atrasts Īzaka Ņūtona radīts «grafiti»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wikimedia Commons

Slavenā angļu fiziķa Īzaka Ņūtona dzimtajās mājās Vulstorpas muižā Linkolnšīrā atklāts uz sienas iegravēts dzirnavu zīmējums. Pētnieki uzskata, ka to bērnībā radījis topošais fiziķis.

Kā vēsta fonds «National Trust», tikko redzamais zīmējums tika pamanīts uz Vulstorpas muižas istabas akmens sienas. Tieši tur 1642. gadā piedzima viens no pasaulē slavenākajiem un nozīmīgākajiem domātājiem Īzaks Ņūtons.

Ņūtons ir plaši pazīstams, pateicoties savai gravitācijas un kustību likumu izstrādei, kas lika pamatus klasiskajai mehānikai. Savukārt optikā Ņūtons attīstīja krāsu teoriju, kad ar prizmas palīdzību radīja tā saucamo varavīksnes efektu.

Tomēr, pirms Ņūtons kļuva par vienu no ietekmīgākajiem zinātniekiem pasaules vēsturē, viņš bija vienkāršs zēns, kuram, kā redzams, patika zīmēt uz sienām.

Interesanto atklājumu veica neatkarīgais zinātnieks Kriss Pikaps (Chris Pickup), kad pētīja Ņūtona dzimto muižu. Pikaps izmantoja īpašu gaismas tehniku, ar kuras palīdzību var uz sienām redzēt teju izzudušus skrāpējumus un zīmējumus.

«Paradoksāli: lai atklātu šo zīmējumu, mēs izmantojām gaismu, ko Ņūtons bija izpētījis un saprata labāk par visiem. Es domāju, ka, izmantojot šo tehniku, mēs varēsim atklāt daudz vairāk par Ņūtona dzīvi un to, kā darbojās viņa prāts,» rakstīts fonda publicētajā preses relīzē.

Iedvesmu iegravēt dzirnavas uz sienas Ņūtons, visticamāk, guva no dzirnavām, kas bija uzceltas netālu no muižas. Zināms, ka Ņūtonu jau bērnībā aizrāva dažādi mehānismi un konstrukcijas.

«Jauno Ņūtonu fascinēja dažādi mehānismi un spēki, kas lika tiem darboties. Papīrs tajā laikā bija dārgs, bet sienas tika bieži pārkrāsotas, tāpēc izmantot tās kā «skiču burtnīcu» bija visai pašsaprotams lēmums,» komentēja eksperts Džims Grevate (Jim Grevatte).
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu