Izrādās, ka vīrieši slimojot tiešām cieš vairāk nekā sievietes

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Visiem zināms, ka ar iesnām vai gripu sasirdzis vīrietis ir viens no ļaunākajiem murgiem teju katrai sievietei. Māju piepilda ciešanu pilni sirdzēja vaidi, kad tas mirēja nevarībā cenšas aizsniegties pēc papīra lapas un rakstāmā, lai sastādītu pienācīgu testamentu savai nāves stundiņai, kas, lūk, beidzot pienākusi. Bet, kamēr mēs par to mēdzam pasmieties, zinātnieki nav dusējuši uz lauriem un pierādījuši, ka patiesi vīrieši iesnu vai gripas laikā cieš vairāk nekā sievietes.

Pētījumā, kura relīze publicēta vietnē «BMJ», rakstīts, ka tā saucamā vīriešu gripa ir saaukstēšanās simptomu pamatīga pārspīlēšana. Lai arī šis termins tiek plaši lietots, tomēr līdz šim nebija veikti pētījumi, kas apstiprinātu, ka tas ir pamatots.

Pētījums

Izpētot zinātnisko literatūru, kanādiešu ārsts Kails Sjū (Kyle Sue) atklāja, ka vīriešiem patiesi ir vājāka imūnsistēma nekā sievietēm, tāpēc pat nelielas iesnas vai gripa var tiem izraisīt ārkārtīgi smagus simptomus un pat nāvi.

Piemēram, 2008. gadā veikts pētījums pierādīja, ka sievietēm ir spēcīgāka imunitāte pret gripu nekā vīriešiem, proti, sieviešu organisms saražo vairāk antiķermenīšu, lai cīnītos pret gripu, nekā vīriešu organisms.

Savukārt ķīniešu un amerikāņu zinātnieku kopīgi veiktais pētījums pierādīja, ka vīriešiem, salīdzinot ar sievietēm, ir lielāks risks nokļūt slimnīcā vai pat nomirt no gripas.

««Vīriešu gripas» koncepts nav īsti patiess, jo vīrieši ne vienmēr pārspīlē slimības simptomus - viņiem tiešām ir vārgāka imūnsistēma nekā sievietēm, kas var novest pie lielākām ciešanām un pat nāves gripas laikā,» piebilda Sjū.

Pētniekiem vēl nav īsti skaidrs, kāpēc vīriešiem imūnsistēma ir vājāka pret gripu un iesnām. Iespējams, lielu lomu šajā faktā spēlē hormoni, proti, kādā 2016. gadā veiktā pētījumā tika noskaidrots, ka vīriešu hormons testosterons var mazināt organisma spēju cīnīties pret gripas vīrusu.

Tiesa, vēl ir priekšā garš pētniecības ceļš, jo jāņem vērā arī tādi faktori kā smēķēšana, alkohola lietošana un dzīvesveids.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu