Pētījums: Regulāra salātu ēšana uzlabo smadzeņu darbību

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Jaunā pētījumā pierādīts, ka zaļo dārzeņu vai salātu ikdienišķa lietošana uzturā ievērojami uzlabo atmiņu un palīdz smadzenēm nenovecot.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Neurology», rakstīts, ka, apēdot vismaz vienu salātu porciju dienā, cilvēka smadzenes noveco daudz lēnāk un ekvivalenti ir aptuveni 11 gadus jaunākas nekā tiem, kuri salātus neēd.

Pētījums

«Salātu pievienošana ikdienas maltītei ir labs un efektīvs veids, kā ievērojami uzlabot smadzeņu veselību. Mūsdienās cilvēki arvien biežāk vecumdienās piedzīvo vecuma vājprātu, tāpēc ir ļoti svarīgi apzināt iespējamās stratēģijas, kā no tā izvairīties,» komentēja pētījuma autore Marta Klēra Morisa (Martha Clare Morris).

Pētījumā tika iesaistīti 960 vidēji 81 gadu veci cilvēki, kuriem nebija diagnosticēts vecuma vājprāts. Šie cilvēki tika novēroti 4,7 gadus.

Katru gadu visiem dalībniekiem pētnieki jautāja, cik bieži viņi pārtikā lieto atsevišķus ēdienus, kā arī pārbaudīja viņu atmiņu un prāta spējas.

Dalībniekiem jautāja, cik bieži viņi pārtikā lieto trīs dārzeņu veidus: spinātus, kāpostus un parastos salātus. Pēc tam visi dalībnieki tika sadalīti piecās vienādās grupās atkarībā no tā, cik bieži viņi šos dārzeņus lieto uzturā.

Pirmajā grupā bija tie, kuri vidēji dienā apēd 1,3 porcijas dārzeņu, bet pēdējā tie, kuri dienā apēd vidēji 0,1 porciju dārzeņu.

Rezultātā atklājās, ka tiem dalībniekiem, kuri dienā apēda mazāk par 0,1 porciju salātu, atmiņa un prāta spējas, kā arī smadzeņu veselības stāvoklis ir sliktāks nekā tiem, kuri salātus ikdienā ēda vairāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu