Cik daudz miega mums patiesībā ir vajadzīgs? Atbildi varētu sniegt augļu mušiņas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Zināms, lai izdzīvotu, mums visiem ir jāguļ, tomēr dažiem nepieciešams lielāks miega daudzums nekā citiem. Lai arī pagaidām vēl nav īsti skaidrs, kāpēc tas tā ir, zinātnieki nonākuši solīti tuvāk, lai izskaidrotu sarežģīto miega procesu.

Jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «PLOS Genetics», rakstīts, ka zinātnieki, izmantojot parastās augļu mušiņas, izpētījuši gēnu nozīmi miega procesā.

Pētījums

«Šis pētījums ir nozīmīgs solis tuvāk vienas no lielākajām bioloģijas mistērijām – vajadzībai gulēt – atrisinājumam. Tas, ka miegā norisinās tik dažādi bioloģiskie procesi, var izskaidrot, kāpēc vajadzība pēc miega dažādām būtnēm ir tik atšķirīga,» komentēja pētījuma autore Sūzana Harbisone (Susan Harbison).

Harbisone ar kolēģiem izanalizēja 13 augļu mušiņu paaudzes. Dažas no tām miegā pavadīja 18 stundas dienā, bet citas vien 3 stundas dienā. Izanalizējot ģenētiskos datus abām šīm mušiņu grupām, tika atklātas 126 gēnu variācijas, kas, iespējams, ir saistītas ar miegu.

«Mutācijas dažos no šiem gēniem patiešām ietekmē miega procesu,» rakstīts pētījumā.

Atšķirības gēnos var būt saistītas ar to, cik daudz miega nepieciešams katrai augļu mušiņai. Tomēr, lai to saprastu pilnībā, ir nepieciešami rūpīgi tālākie pētījumi.

Varētu rasties jautājums, kāpēc zinātnieki savā pētījumā izmantoja tieši augļu mušiņas. Tas ir tāpēc, ka šīs mušiņas ģenētiski ir ļoti līdzīgas cilvēkiem. Aptuveni 75 procenti no gēniem, kas cilvēkos izraisa slimības, mušiņām ir tādi paši.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu