Zinātnieki: Zivis ir gudrības atslēga

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Jaunā pētījumā pierādīts, ka bērni, kuri vismaz vienu reizi nedēļā ēd zivis, labāk guļ un ir ar augstāku intelekta līmeni nekā tie bērni, kuri zivis uzturā lieto reti vai neēd vispār.

Pensilvānijas universitātes pētnieki vecākiem, kuri regulāri piedzīvo to, ka viņu atvase nevēlas vakaros laicīgi doties pie miera, iesaka vienkārši pamainīt viņu ēdienkarti, iekļaujot tajā vairāk zivju.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Scientific Reports», rakstīts, ka omega-3 taukskābes, kas atrodamas zivīs, var paaugstināt cilvēka miega kvalitāti, rezultātā uzlabojot indivīda prāta spējas.

Pētījums

«Šāda rīcība ir daudz vienkāršāka par nogurdinošo bērna pierunāšanu doties gulēt vakaros. Ja zivis uzlabo miegu, tas ir lieliski, bet, ja tās palielina arī cilvēka intelekta līmeni, tad tas ir dubults ieguvums,» komentēja profesors Adrians Raine (Adrian Raine).

Pētījuma praktiskajā daļā, lai noskaidrotu, cik regulāri bērni uzturā lieto zivis, zinātnieki aptaujāja vecākus 541 bērnam vecuma grupā no deviņiem līdz vienpadsmit gadiem. Pētnieku komanda atklāja, ka tiem bērniem, kuri uzturā vismaz reizi nedēļā lieto zivis, intelekta līmenis ir par 4,8 punktiem augstāks nekā tiem, kuri zivis ēd reti vai neēd vispār. Turklāt bieža zivju lietošana uzturā ir saistīta arī ar retākiem miega traucējumiem.

Pētnieki vecākiem iesaka savus bērnus pieradināt pie zivīm jau agrā vecumā.

«Vairāki pētījumi pierāda, ka regulāra zivju lietošana uzturā ievērojami uzlabo cilvēka veselību. Tas būtu vairāk jāreklamē un jāiesaka cilvēkiem, īpaši bērnu vecākiem,» piebilda profesore Dženifere Pinti-Martina (Jennifer Pinto-Martin).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu