Zinātnieki: Mīlestība no pirmā acu skatiena ir muļķības

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Mīlestība no pirmā acu skatiena bieži vien ir dažādu romantisku stāstu pamatā. Nav brīnums, ka tā ir, jo daudzus cilvēkus šī skaistā un reizē mistiskā ideja pamatīgi aizrauj. Bet vai tas tiešām tā ir?

2013. gadā veiktā aptaujā tika atklāts, ka 56 procenti no 1000 dalībniekiem šim fenomenam pavisam nopietni tic, tomēr tagad zinātnieki veikuši jaunu pētījumu, kas šo cilvēku cerības un priekšstatus var sagraut.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts Britu psiholoģijai veltītajā izdevumā «Research Digest», Nīderlandes universitātes pētnieki atklāja, ka ticība mīlestībai no pirmā acu skatiena nav nekas cits kā strauja, fiziska un pārejoša kaisle pret attiecīgo indivīdu.

Pētījums

To pētnieki secināja, izanalizējuši vairākus citus pētījumus, kas aptvēra 396 Nīderlandes un Vācijas studentu sniegtos datus. 60 procenti no šiem studentiem bija heteroseksuālas sievietes.

Pētījuma praktiskajā daļā dalībniekiem bija jāaplūko potenciālo partneru fotogrāfijas un jāvērtē to, cik pievilcīgi tie viņiem šķiet. Bija arī jānosaka, vai viņi izjūt seksuālu tieksmi un kaisli pret fotogrāfijās attēlotajiem cilvēkiem.

Pētījuma dalībniekiem bija jāatklāj, vai viņi pieredzēja mīlestību no pirmā acu skatiena vai sajūtu, ka tas ir liktenīgais partneris, kad aplūkoja šīs fotogrāfijas.

Savukārt nākamajos testos studenti potenciālos partnerus satika dzīvē un pavadīja ar tiem 20 vai 90 minūtes.

Lai arī 32 cilvēki - pārsvarā vīrieši – 49 reizes piedzīvoja mīlestību no pirmā acu skatiena (jā, daži to izjuta vairākas reizes), psiholoģiski tā bija tikai spontāna fiziska reakcija uz potenciālo partneri, kam nav sakara ar mīlestību. Turklāt nevienā no gadījumiem jūtas nebija abpusējas.

Paralēli tam pētnieku komanda arī izanalizēja visu dalībnieku personiskās dzīves aspektus un atklāja, ka tie studenti, kuri bija pārliecināti, ka viņu bijušās attiecības bija mīlestības rezultāts, par saviem bijušajiem partneriem runāja kaislīgāk nekā citi. Tas zinātniekiem lika domāt, ka cilvēki tiecas pārspīlēt savas bijušās pirmā randiņa emocijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu