Pētnieki: Alkohols cilvēkus padara par rasistiem un homofobiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pētnieki atklājuši, ka reibumā cilvēkiem rodas lielākas rasistiskas un homofobiskas tieksmes nekā skaidrā, tāpēc noziegumi, kas saistīti ar aizspriedumiem, visbiežāk tiek paveikti tieši alkohola reibumā, vēstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Journal of Public Health».

Aptaujājot 124 cilvēkus, pētnieki noskaidroja, ka 18,5 procenti no tiem bija piedzīvojuši rasistiska vai homofobiska rakstura uzbrukumu no cilvēkiem alkohola reibumā. Viņi arī bija pārliecināti, ka 90 procentos gadījumu uzbrukumus izraisīja tieši alkohola ietekme.

Pētījums

No 23 cilvēkiem, kuri apgalvoja, ka uzbrukuma motīvs bija aizspriedumi, 7 apgalvoja, ka uzbrukumā vainojams viņu izskats, 5 apgalvoja, ka motīvs bija komūnu savstarpējās nesaskaņas, kas balstītas rasistiskās nosliecēs, 3 apgalvoja, ka iemesls uzbrukumam bija viņu izcelsmes valsts, bet vēl 8 bija pārliecināti, ka piedzīvoja uzbrukumu savas rases, reliģiskās pārliecības vai seksuālās orientācijas dēļ.

Visi 23 uzbrukumi bija veikti ārpus cietušo dzīvesvietas.

«Pārsteidzošs šā pētījuma atklājums bija fakts, ka lielākajai daļai šo uzbrukumu pamatā nebija tikai naids un aizspriedumi, bet arī alkohola reibums. Tas tikai liecina, ka alkohola izraisītas vardarbības pastiprināta kontrolēšana un novēršana ir ārkārtīgi nozīmīga ne tikai indivīda, bet visas sabiedrības veselībai,» komentēja profesors Džonatans Šepards (Jonathan Shepherd).

Daudzi no aptaujātajiem cilvēkiem uzskatīja, ka alkohola patēriņa ierobežošana varētu būt laba stratēģija, lai mazinātu aizspriedumu izraisītu vardarbību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu