Depresija zivīm? Tas nav nekāds joks

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Netici tam, ko rāda multfilmās, – zivis nemaz nav tik dzīvespriecīgas un bezrūpīgas radības, kā varētu likties. Vēl jo vairāk – pētnieki atklāj, ka zivis bieži vien pat mēdz ciest no melanholijas un depresijas.

Kā rakstīts izdevumā «The New York Times», lai arī cilvēkiem bieži šķiet, ka zivis akvārijos nepiedzīvo īpašas garastāvokļa svārstības un savu dzīvi vada, tikai truli eksistējot, pētnieki apgalvo, ka tā nepavisam nav taisnība.

Sarunā ar žurnālistiem pētnieks Džilians Pitmans (Julian Pittman) atklāja, ka zivis bieži sirgt ar depresiju, turklāt to ir ļoti viegli diagnosticēt. Piemēram, ja zebrzivs, kas ievietota jaunā akvārijā, pārsvarā uzturas tā dibenā, visticamāk, ir saskumusi, savukārt tās zivis, kas uzturas tuvu akvārijā ūdens līmenim, ir visai priecīgā noskaņojumā.

Pitmana veiktajā pētījumā tika pierādīts, ka zivīm depresiju var izraisīt, «piedzirdot» tās ar etanolu un pēc tam šo vielu tām liedzot. Rezultātā zivīm veidojas kaut kas līdzīgs paģirām, liekot tām slīgt melanholijā un uzturēties akvārija dibenā, līdz tām netiek iedoti antidepresanti.

Lai arī zivju depresiju nevar salīdzināt ar depresiju cilvēkiem, tomēr Pitmans skaidro, ka simptomi ir līdzīgi – zudusi interese par vidi un ēdienu, mazkustība un acīmredzams enerģijas trūkums.

Kamēr zivju un cilvēku smadzenes vēl tiek pētītas, tu vari palīdzēt zivīm saglabāt dzīvesprieku, izveidojot tām akvārijā interesantāku vidi. Nebaidies izvietot tajā dažādus priekšmetus un šķēršļus, lai zivtiņai būtu vairāk ko pētīt. Tāpat kā cilvēkiem, arī zivīm dzīvesprieka atslēga slēpjas fiziskās un garīgās nodarbēs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu