Kāpēc ir labi reizēm paostīt sava drauga drēbes?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Zinātnieki atklājuši, ka sava romantiskā dzīvesbiedra smarža var ievērojami samazināt ikdienas stresa līmeni, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Journal of Personality and Social Psychology».

Pētījumā atklāts, ka sievietēm stresa līmenis ievērojami samazinās, ja tās ir pasmaržojušas, piemēram, kreklu, ko valkājis viņas partneris. Savukārt svešu vīriešu smaržai ir gluži pretēja ietekme – tā sievietes padara vēl nervozākas.

Šis atklājums var palīdzēt tām sievietēm, kuru partneris mēdz bieži nebūt mājās. Ir zināms, ka attiecību modelis, kad pāriem dēļ darba nākas bieži vien palikt šķirtiem uz ilgāku laiku, kļūst aizvien populārāks. 2007. gadā ASV bija 3 procenti precēto pāru, kuriem ir attālinātas attiecības.

Pētījums

«Globalizācijas rezultātā cilvēku darba pienākumos arvien biežāk ietilpst ceļošana un dažādi komandējumi. Mūsu pētījums pierādīja, ka tāda vienkārša lieta kā sava mīļotā apģērba gabala pasmaržošana, kad viņa jums pietrūkst, var samazināt melanholiju un stresu,» komentēja pētījuma autore Francīza Čena (Frances Chen).

Šis ir pirmais pētījums, kas izvirza hipotēzi par to, ka miera sajūta cilvēkam nav atkarīga tikai no netveramiem un garīgiem faktoriem.

Iepriekšējos pētījumos tika pierādīts, ka žurkām stresa hormona kortizola līmenis ir zemāks, kad tās atrodas pazīstamu žurku tuvumā. Kad zinātnieki žurkām neļāva apostīt citai citu, stresa līmenis paaugstinājās.

Starp cilvēkiem ir ļoti līdzīgi – mazuļi ir daudz mierīgāki, kad tos ieskauj mātes smarža, bet svešinieki izraisa uztraukumu.

Liela loma ir feromoniem, jo jaunajā pētījumā ir pierādīts, ka cilvēka aromāts ne tikai pievilina vai atgrūž potenciālo partneri, bet arī liek partnerim, īpaši sievietēm, just drošību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu