Ja gribi, lai tavs bērns būtu gudrs, ēd olas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Sievietēm, kuras savas grūtniecības mēnešos apēd līdz deviņām olām dienā, ir lielāka iespēja radīt bērnu ar krietni augstāku intelekta līmeni nekā tām, kuras olas ēd maz vai neēd vispār, raksta ārvalstu mediji.

Kā vēstīts jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology,» olās ir daudz holīna. Šī viela, kas pieder pie B grupas vitamīniem, savukārt ļoti pozitīvi ietekmē mazuļa atmiņu un spēju apstrādāt informāciju.

Tomēr deviņas olas dienā ir ārkārtīgi liels daudzums, kas var pamatīgi paaugstināt ne tikai mazuļa intelektu, bet arī tavu holesterīna līmeni.

Eksperti grūtniecēm iesaka uzņemt 480 miligramu holīna dienā, kas ir divas reizes mazāk, nekā ieteikts pētījumā. Tiesa, daži pētnieki sievietēm neiesaka pat šādu daudzumu holīna dienā, lai izvairītos no bīstamas holesterīna līmeņa pieaugšanas organismā.

Pētījums pieejams šeit

Viens olas dzeltenums vidēji satur 115 miligramus holīna. Šo vielu satur arī sarkanā gaļa, zivis, rieksti, mājputnu gaļa un pākšaugi.

Lai arī zinātnieki neaizliedz topošajām māmiņām mieloties ar olām, tomēr ir svarīgi tās labi pagatavot, lai nepakļautu sevi salmonellas riskam.

Pie šādiem secinājumiem pētnieki nonāca, izanalizējuši 26 sievietes pēdējā grūtniecības trimestrī.

Puse pētījuma dalībnieču katru dienu līdz dzemdībām uzņēma 480 miligramus holīna, bet otra puse 930 miligramus holīna.

Pētījuma dalībnieču mazuļi četru, septiņu, desmit un trīspadsmit mēnešu vecumā tika pārbaudīti, lai noskaidrotu to atmiņas un informācijas apstrādes spējas un ātrumu.

Rezultātā atklājās, ka tiem mazuļiem, kuru mātes uzņēma 930 miligramus holīna, bija labāka spēja apstrādāt informāciju, kā arī tiem ir labāka atmiņa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu