Pētnieki: Atkarība var rasties pat no viena cigaretes dūma

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Jaunā pētījumā pierādīts, ka pietiek tikai ar vienu cigaretes dūmu, lai cilvēks kļūtu atkarīgs no nikotīna, vēsta Londonas Universitātes pētnieki.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Nicotine And Tobacco Research», vairāk nekā divas trešdaļas cilvēku, kuri pirmo reizi mūžā ir pamēģinājuši uzsmēķēt, vēlāk kļuvuši par pastāvīgiem smēķētājiem. Tomēr labās ziņas ir tādas, ka jaunieši mūsdienās eksperimentēt ar cigaretēm izvēlas aizvien retāk.

Pētījuma pilno versiju vari lasīt šeit (Angļu val.)

Lai nonāktu pie šāda secinājuma, pētnieki izanalizēja datus, kas iegūti no vairāk nekā 215 tūkstošiem cilvēku visā pasaulē. Rezultātā atklājās, ka 60,3% no tiem ir pamēģinājuši uzsmēķēt cigareti. Savukārt 68,9% no tiem vēlāk kļuva par pastāvīgiem smēķētājiem.

«Šī ir pirmā reize, kad tiek dokumentēts fakts, ka atkarība no nikotīna var veidoties pēc viena smēķēšanas mēģinājuma. Mēs atklājām, ka robeža starp nesmēķētāju, kurš izlēmis šo netikumu pamēģināt, un «pilna laika» smēķētāju ir šaurāka, nekā uzskatīts iepriekš. Šīs zināšanas apstiprina to, ka ir svarīgi censties novērst tieši cigaretes pamēģināšanas daļu jaunieša dzīvē,» komentēja pētījuma autors Pīters Hajeks (Peter Hajek).

Pētnieks arī piebilda, ka Lielbritānijā pašlaik smēķētāju skaits ir ievērojami samazinājies. Tikai 19% jauniešu vecuma grupā no 11 līdz 15 gadiem ir pamēģinājuši smēķēt. Turpretī 2001. gadā tie bija veseli 40%.

Dažos iepriekšējos pētījumos tika pieminēts paradoksāls fakts, proti, daudzi cilvēki apgalvo, ka pirmā cigarete viņiem šķitusi pretīga, tomēr viņi tāpat vēlāk kļuva par pastāvīgiem smēķētājiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu