Pētnieki: Aizmigsi ātrāk, ja pirms miega saplānosi dienu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Zinātnieki jaunā pētījumā atklājuši, kā vienkārši uzlabot savu miega kvalitāti, – pirms došanās gulēt atliek tikai sastādīt nākamās dienas izdarāmo darbu sarakstu.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Journal of Experimental Psychology», daļai eksperimenta dalībnieku pirms gulētiešanas piecu minūšu laikā bija jāsastāda nākamās dienas izdarāmo darbu saraksts, kamēr citi īsi aprakstīja darbus, ko bija paveikuši aizvadītajā dienā. Rezultātā atklājās, ka tie, kuri sastādīja darbu sarakstu nākamajai dienai, aizmiga daudz ātrāk nekā citi.

Pētījums (Angļu val.)

Zinātnieki skaidro, ka iemesls šādam fenomenam ir mentālā «izlāde», kad cilvēka prāts atstāj aiz sevis paveikto un sagatavojas spirdzinošam miegam, lai nākamajā dienā varētu darboties ar pilnu sparu.

«Mēs dzīvojam sabiedrībā, kad izdarāmo darbu saraksti nemitīgi pieaug, liekot mums pirms gulētiešanas uztraukties par lietām, ko neesam paspējuši paveikt. Lielākā daļa cilvēku nemitīgi domā par saviem veicamajiem darbiem, tāpēc mēs gribējām noskaidrot, vai to pierakstīšana var palīdzēt vieglāk aizmigt,» komentēja pētījuma autors Maikls Skalins (Michael Scullin).

Lai pārbaudītu šo hipotēzi, pētnieki uzaicināja 57 brīvprātīgos vecuma grupā no 18 līdz 30 gadiem pavadīt vienu vakaru nedēļā īpaši kontrolētā laboratorijā. Noteikumi bija vienkārši – īsi pirms 22:30, kad tika izslēgtas gaismas, katram dalībniekam bija jāveic īpašs rakstu darbs.

Viena eksperimenta dalībnieku daļa rakstīja par lietām, kas tiem jāizdara nākamajās dienās, bet otra daļa – par darbiem, ko tie paveikuši iepriekšējās dienās. Kad rakstu darbs bija paveikts, dalībniekiem bija jādodas gulēt.

Pētnieki ar īpašas tehnikas palīdzību izmērīja katra dalībnieka smadzeņu aktivitāti nakts laikā. Rezultātā atklājās, ka tie cilvēki, kuri rakstīja izdarāmo darbu sarakstu, aizmiga vidēji par 9 minūtēm ātrāk nekā tie, kuri rakstīja par jau paveiktiem darbiem.

«Jo sīkāk šie cilvēki aprakstīja savu izdarāmo darbu sarakstu, jo ātrāk tiem izdevās aizmigt,» piebilda pētījuma autori.

Tāpēc ir vērts pirms gulētiešanas pamēģināt sastādīt izdarāmo lietu sarakstu un cerēt, ka tas būs pietiekoši garlaicīgs, lai aizmigt izdotos ātrāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu