Ārsti: Šķaudienu nedrīkst aizturēt – tā var saraut barības vadu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wikimedia Commons

Ir pašsaprotami, ka, atrodoties teātrī vai pārpildītā transportā, spējš šķaudiens tiek aizturēts, aizspiežot degunu un neļaujot gaisam iznākt ārā. Tomēr pēc kāda nelaimīga atgadījuma ārsti aicina cilvēkus savām šķavām dot pilnu vaļu.

Kā raksta izdevums «Telegraph», ārstus slimnīcas uzņemšanas nodaļā pavisam nesen pārsteidzis kāds 34 gadus vecs vīrietis, kurš nav spējis nedz runāt, nedz ēst. Izrādījās, ka līdz šādam bezpalīdzīgam stāvoklim viņš bija nonācis, kad, aizspiežot degunu un muti, centās aizturēt spēcīgu šķaudienu.

Izmeklējot ārsti arī izdzirda savādu krakšķēšanu, kas nāca no viņa kakla un krūškurvja.

Rentgenuzņēmumā atklājās, ka gaiss no vīrieša plaušām ar spiedienu bija nokļuvis krūškurvja mīkstajos audos un muskuļos, tos pamatīgi izpostot.

«Šķaudiena aizturēšana ir ārkārtīgi bīstams manevrs, no kā būtu jāizvairās. Tas var novest pie dažādām komplikācijām, piemēram, gaisa nokļūšanas starp plaušām, bungādiņu plīsuma vai pat smadzeņu aneirismas,» komentēja pētījuma autors Vandings Jangs (Wanding Yang).

Ārsti skaidroja, ka šim vīrietim spiediena rezultātā bija pamatīgi savainots barības vads.

Šķavām ir ārkārtīgi liels spēks – tās no cilvēka organisma izšaujas ar 320 km/h lielu ātrumu.

Iepriekš cilvēki ir sūdzējušies, ka šķaudiena aizturēšanas dēļ tiem ir pārplīsušas bungādiņas vai asinsvadi acīs, sabojāti sejas nervi, sastiepti muskuļi vai pat ieplaisājušas ribas.

Cilvēkiem, kuri vēlas apturēt savu šķaudienu bez brutālās deguna un mutes aizspiešanas, ārsti iesaka pirms šķaudiena berzēt degunu, smagi elpot caur degunu un masēt virslūpu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu