Āfrikas raktuvēs atrasts milzīgs 910 karātus smags dimants

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gem Diamonds

Āfrikas dienvidu daļā esošajās raktuvēs strādnieki uzgājuši neiedomājami milzīgu 910 karātus smagu dimantu. Izdevums «Bloomberg» lēš, ka tā vērtība varētu būt pat 40 miljonus dolāru liela.

Kompānija, kam pieder raktuves, preses relīzē atklāja, ka šis dārgakmens pēc kvalitātes varētu būt lielākais dimants, kas atrasts šajās raktuvēs, un piektais lielākais jebkad atrastais dimants.

Dārgakmeņu kvalitāti parasti nosaka pēc četriem kritērijiem: krāsas, dzidruma, slīpējuma un masas. Atrastā dimanta masa ir ievērojami liela, kā arī krāsa un dzidrums atbilst augstam kvalitātes līmenim, tomēr tas vēl nav noslīpēts.

Dimantam praktiski nav krāsas, kas attiecībā pret šiem dārgakmeņiem ir labi. Eksperti to jau ievietojuši «D» krāsas kategorijā, kas ir viena no trīs iespējamajām «bezkrāsainības» kategorijām.

Dimanti parasti ir veidojušies, ogleklim atrodoties ilgstošos augstas temperatūras un spiediena apstākļos, līdz vulkānisko aktivitāšu rezultātā tie ir nokļuvuši tuvāk Zemes virsmai.

Lai arī šis nav pats lielākais dimants, kas jebkad ir atrasts, tā masa ir ievērojama. Lielākais dimants vēsturē tika atrasts 1905. gadā Dienvidāfrikā un bija 3000 karātu smags.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu