Vai tārpiem ir mēle?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai arī šis jautājums varētu šķist diezgan bērnišķīgs un varbūt dažiem pat absurds, tomēr cik daudzi no mums tiešām varētu atbildēt, vai tārpiem ir mēle?

Īsā atbilde ir nē, tārpiem mēles nav. Daži cilvēki domā, ka tārpi ir apveltīti ar mēli, tāpēc ka tiem no mutes reizēm mēdz kaut kas izšauties. Tomēr tā nav mēle, bet gan tā saucamais stilets, kas ir līdzīgs adatai. Tārpi ar šo adatu caurdur augu virsējo kārtu un burtiski kā caur salmiņu izsūc auga sulas.

Pasaulē eksistē tūkstošiem dažādu radījumu, ko mēs dēvējam par tārpiem. Daži no tiem ir tik sīki, ka tos ieraudzīšanai nepieciešams mikroskops, savukārt citi ir ļoti lieli, piemēram, tā saucamais zābaksaites tārps dzīvo jūrā un var izaugt pat olimpiskā peldbaseina garumā.

Varētu rasties jautājums, kā gan tārpi var izdzīvot bez mēles? Šeit būtu vietā noskaidrot, kāds tad īsti ir mēles uzdevums.

Viena no galvenajām lietām, ko dara mēle, ir ēdiena saspiešana un samaisīšana ēšanas laikā. Mēlē atrodas muskuļu kopums, kas ļauj mēlei brīvi kustēties un spiest ēdienu pret aukslējām vai bīdīt to zobu virzienā. Tārpiem mēles funkciju veic muskuļi to organisma iekšienē.

Zināms, ka otrs galvenais mēles uzdevums ir ēdiena sagaršošana. Mūsu mēles ir klātas ar garšas kārpiņām, kas ļauj cilvēkam saprast, vai ēdiens nav bīstams dzīvībai. Tārpiem garšas kārpiņu nav, tomēr ēdienu sagaršot tie var ar īpašiem receptoriem to mutē un uz ādas. Šie paši receptori tārpiem nodrošina arī ožas funkciju.

Lūk, lai arī tārpiem nav mēles, tomēr tās funkcijas tīri labi veic citas šo radījumu ķermeņa daļas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu