Pseidomedicīna Āzijā – brīnumainais čūsku šņabis

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wikimedia Commons

Pavisam noteikti var teikt, ka lielākajai daļai cilvēku čūskas lāgā nepatīk. Puse ASV iedzīvotāju apgalvo, ka no šiem rāpuļiem viņiem ir lielākas bailes nekā no publiskas uzstāšanās, zirnekļiem un lidojošiem insektiem kopā. Cilvēkiem Āzijā, zināms, tas viss ir nieki, jo no veselām čūskām tie pat mēdz gatavot brīnumlīdzekli pret visām kaitēm jeb čūsku šņabi.

Tūkstošiem gadu dažādās valstīs cilvēki ir ēduši un dzēruši pagalam dīvainas lietas, cerot, ka tās viņiem palīdzēs tikt pie veselības. Insekti, cilvēku urīns, mirušu cilvēku ķermeņa daļas, apvārdots ūdens – tās ir tikai dažas no lietām, kas sazin kādā veidā nopelnījušas cilvēku uzticību kā veselības brīnumlīdzekļi. Paldies Dievam, liela daļa no šiem līdzekļiem nav attaisnojuši sevi un pelnīti nonākuši vēstures mēslainē, tomēr dažas patiesi dīvainas lietas atsevišķās kultūrās joprojām ir populāras.

Kā apgalvo ķīniešu tradicionālā medicīna, čūskām piemīt apbrīnojamas atjaunošanas un uzmundrināšanas spējas. Tās spēj uzlabot potenci vīriešiem, ļauj izvairīties no matu zuduma, dziedēt muguras sāpes un artrītu. Šo iemeslu dēļ čūsku zupa un citi kulinārijas produkti, kuru sastāvā ir glumais rāpulis, ir populāri visā Āzijā.

Tiesa, tiem, kuri vēlas pārņemt čūskas «maģiskās» spējas, bet baidās mieloties ar čūskām «tīrā» veidā, ir pieejams alternatīvs risinājums, proti, čūsku šņabis.

Foto: Wikimedia Commons

Cilvēki, kuri paviesojušies Dienvidaustrumāzijas valstīs, zina stāstīt, ka čūsku dzērieni pieejami teju uz katra stūra. Tās rūpīgi «iemarinētas» stikla burkās, kas pildītas ar spirtu, žeņšeņu un vilkogām. Ierastākais šādas dziras pagatavošanas veids ir iemest parasti vēl dzīvu čūsku pudelē ar rīsu degvīnu.

Visbiežāk līdz ar čūsku spirta burkā nonāk arī daži mazāka izmēra insekti vai citas čūskas. Dzēriena ideja ir tāda, ka alkohols sašķeļ un atšķaida čūskas indi, saglabājot čūskas gaļā esošās brīnumainās vielas.

Kad dzēriens ir nostāvējies dažus mēnešus, tas ir gatavs lietošanai. Jāatceras, ka to drīkst dzert tikai nelielos daudzumos – vienu vai divas mazas glāzītes vienā reizē.

Čūsku šņabis parasti tiek tirgots tūristu bieži apmeklētās teritorijās, piemēram, ceļmalās un tirgos. Daži pārdevēji pirms dzēriena tirgošanas čūsku no tā izņem, tomēr visbiežāk tā tur tiek atstāta, lai pievilinātu tos, kuriem spirtā peldošs čūskas līķis šķiet labāks suvenīrs par ledusskapja magnētiņu.

Alternatīvās medicīnas eksperti, kas specializējas čūsku konservēšanā, gan neiesaka veikt šo procedūru pašiem. 2013. gadā kāda sieviete pēc tam, kad ziemas miegā iemigušu čūsku ievietoja burkā un aplēja ar spirtu, tika nogādāta slimnīcā, jo čūska atmodās un sievieti pamatīgi sakoda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu