Kāpēc grāmatas tik labi smaržo?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja arī tev šķiet, ka nav labākas smaržas pasaulē par grāmatas smaržu, tad lasi tālāk un uzzini – kāpēc tās tik labi smaržo.

Kā raksta izdevums «Science ABC», grāmatu smaržu gaumes ir ļoti dažādas, proti, vieniem patīk jaunas, tikko no plēves izņemtas grāmatas smarža, bet citiem – vecu un noputējušu grāmatu aromāts. Zināms, ka grāmatu smarža rodas dažādu ķīmisku reakciju dēļ. Vecām grāmatām parasti ir salda smarža, kas nedaudz atgādina vaniļas un mandeļu aromātu – tā rodas sabrūkot ķīmiskajiem savienojumiem papīrā. Savukārt jaunas grāmatas smaržo pateicoties ķimikālijām, kas tiek lietotas grāmatas ražošanas procesā.

Ķīmiskie savienojumi sabrūk zināmā laika periodā, tāpēc grāmatai, lai tā iegūtu «vecas» grāmatas smaržu, ir krietnu laiku jāpaguļ plauktā. Papīra sastāv no celulozes un neliela lignīna daudzuma, kas ir komplekss, aromātisks polimērs. Papīrs, kas ir dārgāks un smalkāks satur mazāku daudzumu lignīna nekā, piemēram, lēto grāmatu vai avīžu papīrs.

Tieši lignīna dēļ vecu grāmatu lapas mēdz nodzeltēt. Tas notiek tāpēc, ka ilga laika periodā lignīns oksidējas un pārvēršas par skābi, kas izraisa ķīmisku reakciju celulozē.

Ķimikālijas, kas izraisa īpatnējo smaržu vecās grāmatās ir benzaldehīds, vanilīns, etilheksanols, toluols un etilbenzols. Šīs šo vielu ķīmiskās reakcijas dēvē par skābju hidrolīzi.

Savukārt jaunu grāmatu smaržu izraisa trīs lietas: pats papīrs, kura ražošanā tiek izmantotas jau minētās ķimikālijas, tinte un līme. Visi šie faktori tad arī liek grāmatai kļūt smaržīgai.

Skaidrs, ka grāmatā pats svarīgākais ir tās saturs, tomēr piekritīsiet, ka lielu lomu spēlē arī process kā grāmata tiek iegūta, izpakota un, protams, kā tā smaržo.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu