Izgaismojam obskūro: kas īsti ir «naudas atmazgāšana»?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja vien tu visu savu dzīvi neesi dzīvojis Platona alā, tad tu noteikti esi kādreiz dzirdējis par «naudas atmazgāšanu». Šis termins bieži izskan ziņās, kā arī nereti tiek apspēlēts dažādās filmās. Tomēr, lai arī tu šo terminu esi dzirdējis, var gadīties, ka tev nav īsti saprotams, ko tas nozīmē. Naudu taču neliek veļas mašīnā un nemazgā... Tāpēc, lai kliedētu tumsību un apgaismotu obskūro, piedāvājam īstu «naudas atmazgāšanas» skaidrojumu.

Protams, šis termins ir metafora un neviens burtiski naudu ar ūdeni un ziepēm nemazgā. Patiesībā «naudas atmazgāšana» nozīmē nelegālā ceļā iegūtas lielas naudas summas padarīšana par legāliem ienākumiem, proti, tas ir fiktīvs akts, lai izskatītos, ka nelegālā nauda ir legāli ienākumi no kādas aktivitātes vai biznesa. Nauda, kas iegūta noziedzīgu darbību procesā tiek dēvēta par «netīru». Savukārt «naudas atmazgāšanas» procesā tā kļūst «tīra».

«Naudas atmazgāšana» notiek dažādos veidos, tomēr vispirms – kāpēc nauda ir jāatmazgā?

Lieta tāda, ka nelegālā ceļā iegūtu naudu uzreiz tērēt nevar. Iedomājies, ka tu kādā jaukā dienā pamosties un izlem aplaupīt banku. Kad tas ir veiksmīgi izdarīts, un uz tava dzīvokļa grīdas kaudzē stāv miljoniem eiro, tu tomēr nedrīksti tos uzreiz iztērēt dārgās automašīnās, jahtās vai privātmājās, ja vien nevēlies pievērst sev varasiestāžu uzmanību, kam noteikti varētu šķist interesanti, kā tu pēkšņi esi ticis pie šādas bagātības.

Protams, ka nozagto naudu tev gribēsies lietot. Cietumā tās dēļ arī noteikti tev negribēsies sēdēt. Lūk, šeit talkā nāks «naudas atmazgāšana».

«Naudas atmazgāšana» parasti tiek veikta ar trīs soļiem: novietošanu, noslāņošanu un integrāciju. «Netīrās» naudas novietošana ir tās iesūtīšana finansiālajā sistēmā, piemēram, caur legālu biznesu. Tāpēc naudas atmazgātājam vajadzētu uzturēt kādu iestādi, piemēram, automazgātuvi, kafejnīcu, bāru, veikalu utt. Ar šīs iestādes palīdzību iespējams nelegālo naudu pārvērst legālā, proti, par attiecīgā biznesa ieņēmumiem.

Nākošais solis ir naudas noslāņošana, kas ir vesela virkne sarežģītu grāmatvedības triku, kas apgrūtina nelegālās naudas izsekošanu un nonākšanu pie tās patiesās izcelsmes.

Pēdējais solis ir naudas integrācija jeb process, kad naudas «atmazgātājs» saņem nu jau «tīro» naudu atpakaļ.

Jāatceras, ka legalizētās naudas daudzums būs krietni vien mazāks, nekā sākumā, jo «naudas atmazgāšana», protams, prasa līdzekļus.

Šis ir ārkārtīgi vienkāršots «naudas atmazgāšanas» procesa skaidrojums, jo realitātē pastāv ārkārtīgi sarežģīti procesi un darbības, lai legalizētu «netīro» naudu. Turklāt, kopš interneta valūtas «bitcoin» parādīšanās «naudas atmazgāšana» kļuvusi vēl sarežģītāka.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu