Pētījums: tīrīšanas līdzekļi sievietēm kaitē tikpat ļoti kā smēķēšana

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Regulārai izsmidzināmo tīrīšanas līdzekļu lietošanai ir tikpat negatīva ietekme uz cilvēka veselību kā nopietnai smēķēšanai, vēstīts jaunā pētījumā.

Bergenas universitātes Norvēģijā pētnieki apzinājuši 6000 vidēji 34 gadus vecus cilvēkus, kuri pēdējo divdesmit gadu laikā ir regulāri lietojuši izsmidzināmos tīrīšanas līdzekļus. Rezultātā atklājās, ka tām sievietēm, kuras strādājušas, piemēram, par apkopējām, plaušu stāvoklis bija tikpat slikts kā smēķētājiem ar divdesmit gadu stāžu.

«Lai arī ir zināms, ka īstermiņā tīrīšanas līdzekļi var saasināt astmu, tomēr līdz šim trūka ziņu par šo līdzekļu ietekmi uz cilvēka veselību ilgtermiņā. Mēs jau baidījāmies, ka šīs ķimikālijas gadu laikā var pamatīgi bojāt cilvēka elpceļus un plaušas. Tā izrādījās patiesība,» komentēja pētījuma autore Sesila Sveina (Cecile Svanes).

Pētījums (Angļu val., 820 Kb, pdf)

Zinātnieki iesaka cilvēkiem izvairīties no ķimikālijām un to vietā izmantot mikrošķiedras lupatiņas un ūdeni.

Pētījuma laikā zinātnieki pārbaudīja pētījuma dalībnieku plaušu kapacitāti un uzdeva tiem jautājumu virkni par to, cik bieži tie izmanto tīrīšanas līdzekļus. Kā rakstīts pētījumā, sievietēm, kuras regulāri lietoja tīrīšanas līdzekļus, bija sliktāka veselība nekā tām, kuras tīrīšanas līdzekļus lietoja reti vai nelietoja vispār.

Izrādījās, ka tīrīšanas līdzekļu regulāra lietošana sievietes ietekmē negatīvāk nekā vīriešus, tomēr to varētu skaidrot ar relatīvi mazo skaitu vīriešu, kas piedalījās pētījumā.

«Iedomājies, ka tu ieelpo mazas ķīmisku tīrīšanas līdzekļu daļiņas, kas domātas, lai uzspodrinātu netīru grīdu. Godīgi sakot, skatoties no šādas perspektīvas, nav nekāds pārsteigums, ka ietekme uz sievietes plaušām ir tik negatīva,» piebilda Sveina.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu