Pētījums: Vai cigarešu vietā labāk izvēlēties cigārus un pīpes? (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Tie smēķētāji, kuri uzskata, ka kūpināt cigārus vai pīpes ir labāk un nekaitīgāk nekā parastās cigaretes, smagi maldās. To pierāda jauns pētījums, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «JAMA Intern Medicine».

Pētījuma ietvaros tika noskaidroti 357 tūkstošu amerikāņu veselību ietekmējošie paradumi laika posmā no 1985. līdz 2011. gadam. Atklājās, ka cilvēkiem, kuri smēķē cigaretes, salīdzinājumā ar tiem, kuri nesmēķē vispār, ir četras reizes lielāks risks nomirt no plaušu, urīnpūšļa, barības vada, aizkuņģa dziedzera un mutes vēža.

Pētījums (Angļu val.)

Tomēr arī tie cilvēki, kuri smēķē tikai cigārus, nav labākā situācijā.

Cigāru smēķētājiem salīdzinājumā ar nesmēķētājiem ir 20% lielāka nāves iespēja jebkāda iemesla dēļ un 61% lielāka iespēja nomirt no smēķēšanas izraisīta vēža.

Arī pīpes smēķētāju rādītāji ir līdzīgi: šā netikuma piekopējiem ir 58% lielāka iespēja nomirt no tabakas izraisīta vēža, salīdzinot ar nesmēķētājiem.

«2015. gadā aptuveni 12,5 miljoni ASV iedzīvotāju virs 12 gadu vecuma bija regulāri cigarešu smēķētāji,» pavēstīja pētnieki.

Pētnieki arī atklāja, ka aptuveni 1% aptaujāto atzina, ka savas dzīves laikā vismaz 50 reizes ir smēķējuši pīpi.

Eksperti skaidro, ka šis pētījums ir brīdinājuma signāls tiem cilvēkiem, īpaši jauniešiem, kuri uzskata, ka pīpes vai cigāru smēķēšana ir mazāk kaitīga nekā cigaretes.

«Es neteiktu, ka cigāri ir labāki par cigaretēm. Par tām labāka ir tikai smēķēšanas atmešana,» atzina eksperte Patrīcija Folana (Patricia Folan).

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu