Kas smadzenēm kaitē vairāk – marihuāna vai alkohols? (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Jaunā pētījumā atklāts, ka smadzenēm vairāk kaitē alkohols nekā marihuāna. Turklāt īpaši būtu jāuzmanās pusaudžiem.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Addiction», zinātnieki atklājuši, ka hroniska alkohola lietošana ir saistīta ar smadzeņu pelēkās vielas sarukšanu.

Pētījums (Angļu val.)

Zināms, ka gan pusaudžiem, gan tīņiem smadzeņu pelēkā viela sastāv no smadzeņu šūnām un sinapsēm. Pieaugušajiem hroniska alkohola lietošana tika saistīta arī ar smadzeņu baltās vielas integritātes samazināšanos. Baltā viela savukārt sastāv no nervu šķiedrām, kas nogādā informāciju pa nervu sistēmu. Turklāt noskaidrojās, ka marihuānas lietošana neietekmē ne pelēko, ne balto vielu smadzenēs.

«Atšķirība starp alkoholu un marihuānu ir diezgan dramatiska,» teica pētījuma autors Kents Hutčinsons (Kent Hutchison).

Jau iepriekš eksperimentos ar dzīvniekiem bija noskaidrots, ka vismaz daži kanabinoīdi (savienojumi marihuānā) var pozitīvi iedarboties uz nervu sistēmu. Savukārt pētījumi ar cilvēkiem sniedz ļoti dažādu informāciju. Kādā 2016. gadā veiktā pētījumā zinātnieki centās pierādīt, ka marihuāna ietekmē smadzeņu pelēko vielu, tomēr neveiksmīgi.

2016. gada pētījums (Angļu val.)

Lielākā problēma marihuānas ietekmes uz cilvēka smadzenēm pētniecībā ir marihuānas ietekmes nošķiršana no alkohola vai citu apreibinošo vielu ietekmes.

Jaunajā pētījumā zinātnieki savāca ļoti plašu pētniecības materiālu. Tika izanalizētas aptuveni 850 marihuānu smēķējošu pieaugušo smadzenes un 440 pusaudžu smadzenes. Visi no pētījuma dalībniekiem marihuānu un alkoholu lietoja dažādos daudzumos un atšķirīgi bieži.

Hutčinsons ar savu pētnieku komandu īpašus pārsteigumus attiecībā pret alkohola ietekmi uz smadzenēm neatklāja, proti, zināms, ka alkohols ir neirotoksīns un liek sarukt smadzeņu pelēkajai vielai, kā arī negatīvi ietekmē balto vielu. Turpretī attiecībā pret marihuānu pētnieki izmaiņas pelēkajā vai baltajā vielā nenovēroja.

Pētnieki arī atzīst, ka nepieciešami vēl tālāki pētījumi, lai pavisam droši varētu apgalvot, ka marihuāna smadzeņu darbību negatīvi neietekmē.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu