Zinātniece: Antibakteriālās salvetes lietot ir bezjēdzīgi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Zinātniece noskaidrojusi, ka antibakteriālās salvetes baktērijas no virtuves virsmām iznīcina tikai uz 20 minūtēm, tāpēc uzskatīt, ka salvetes būtiski palīdz izvairīties no nevēlamu baktēriju klātbūtnes ir muļķīgi.

Kā izdevumam «Telegraph» atklāja zinātniece Klēra Lanjona (Clare Lanyon), patērētāji lieki izšķiež naudu, pērkot antibakteriālās salvetes un izsmidzināmos līdzekļus, jo daudzas baktērijas, kas sastopamas uz virtuves virsmām, spēj izaugt no jauna un izveidot kolonijas vien 20 minūšu laikā, ja kaut viena to šūna ir palikusi neskarta.

Lanjona arī skaidroja, ka parastās ziepes ir daudz efektīvākas pret baktērijām, jo tās satur vielas, kas sagrauj šūnu apvalkus.

Šis atklājums tika veikts eksperimenta laikā, kad zinātniece pierādīja, ka 12 stundas pēc virtuves iztīrīšanas ar antibakteriālajām salvetēm tur notiek dramatiska baktēriju augšana un atjaunošanās.

Viņa atklāja, ka ir ļoti svarīgi notīrīt visas virsmas, kas ir bijušas saskarē, piemēram, ar jēlu gaļu, tomēr to vislabāk ir darīt ar ziepēm. Tomēr uzturēt virtuvi pilnībā brīvu no baktērijām nav iespējams.

«Dažas baktērijas spēj dalīties katras 20 minūtes, tāpēc nav vajadzīgs īpaši daudz laika, lai viena šūna kļūtu par miljons šūnām. Precīzāk – tam vajadzētu tieši 6,6 stundas. Tomēr nevajag pārspīlēt ar mājas tīrīšanu, jo visas baktērijas aizvākt nebūs iespējams un tas arī nav vajadzīgs - sevis pakļaušana dažādiem patogēniem tikai stiprina mūsu imūnsistēmu,» skaidroja Lanjona.

Lanjona pati daudz naudas dažādiem antibakteriālajiem līdzekļiem netērē, jo uzskata, ka tas ir gandrīz bezjēdzīgi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu