Pērtiķi ar lieliem «smeceriem» mātītēm šķiet pievilcīgāki

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Kā noskaidrojuši zinātnieki, starp pērtiķiem izmēram ir liela nozīme, proti, jaunā pētījumā atklāts, ka gardegunpērtiķu pievilcība mātīšu acīs ir atkarīga no to degunu lieluma, jo dabiskajā vidē īpatņiem ar prāvu degunu apkārt ir vairāk mātīšu nekā tiem, kuru deguns ir mazāks.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā «Science Advances»: lai arī gardegunpērtiķi vienmēr bijuši visai ekstravaganti savu lielo degunu dēļ, tomēr tikai tagad zinātniekiem ir izdevies noskaidrot, kāpēc tiem tas ir tik liels.

Pētījums (Angļu val., 545 Kb, pdf)

«Lai arī gardegunpērtiķu unikālie un dīvainie deguni jau sen ir bijuši biologu uzmanības centrā, tomēr to evolūcijas iemesls līdz šim nebija zinātniski pamatots,» atklāja zinātnieks Sens Nātans.

Pētījumā zinātnieki izvirzīja teoriju, ka konkurencē starp tēviņiem par mātīšu uzmanību lielu lomu spēlē tieši pērtiķu deguna izmērs. Mātītes dod priekšroku tēviņiem, kuru deguns ir lielāks, tāpēc evolūcijas ceļā šīs sugas pērtiķu deguni kļūst arvien lielāki.

«Papildus atklājumam, ka pērtiķu deguna izmērs ir svarīgs pārošanās procesā, mēs atklājām, ka tiem pērtiķiem, kuri lepojas ar paprāvu degunu, ir arī lielāka ķermeņa masa un sēklinieki. Tātad var secināt, ka liels deguns nozīmē arī spēju dominēt barā un augstu spermas kvalitāti,» komentēja Japānas pētnieks Iki Matsuda (Ikki Matsuda).

Pētījumu vari lasīt arī šeit (Angļu val.)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu