Japānas autostāvvietā atklāta jauna gauskāju suga

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kazuharu Arakawa/PLOS ONE

Uz Zemes nav izturīgākas un sīkstākas dzīvās būtnes par gauskājiem jeb tardigrādiem. Mikroskopiskie radījumi, ko mēdz dēvēt arī par ūdens lāčiem, var izdzīvot teju jebkādos apstākļos – pat kosmosā. Tāpēc nav brīnums, ka jaunā gauskāju suga atklāta vienkāršā Japānas autostāvvietā.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «PLOS ONE», šī ir 168. gauskāju suga, kas atrasta Japānā. Nodēvēta par «Macrobiotus shonaicus», arī šīs sugas pārstāvji ir ārkārtīgi sīksti. Lai arī būtībā tie ir ūdens dzīvnieki, tomēr var pat desmitiem gadu izdzīvot arī tuksnesī bez lāses ūdens.

Pētījums (Angļu val.)

Jaunās sugas pārstāvji tika uzieti mazāk skarbā vidē - nelielā sūnu gabalā, ko zinātnieks Kazuharu Arakava (Kazuharu Arakawa) savāca no savas mājas autostāvvietas Tokijā.

Foto: Kazuharu Arakawa/PLOS ONE

«Lielākā daļa gauskāju sugu ir atrastas sūnās un ķērpjos, tāpēc katrs sūnu kumšķis varētu būt interesants ikvienam, kurš vēlas pētīt gauskājus. Tas bija lieliski, ka man izdevās atklāt jaunu gauskāju sugu sava dzīvokļa tuvumā,» izdevumam «Live Science» stāstīja Arakava.

Šai sugai ir dažas jaunas iezīmes, piemēram, gauskāji parasti nepārojas nebrīvē, tomēr «Macrobiotus shonaicus», šķiet, nav no kautrīgajiem.

Foto: Kazuharu Arakawa/PLOS ONE

Zināms, ka gauskāji dēj olas. Šīs sugas pārstāvjiem olas ir sfēriskas, ar sīkiem punktiņiem un izvirzījumiem, kas, pēc Arakavas domām, ļauj olām labāk noturēties uz dažādām virsmām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu