Kāpēc 17 brīvprātīgie studenti inficēja sevi ar parazītiskiem tārpiem? (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wikimedia Commons

Septiņpadsmit Nīderlandes universitātes studenti sevi apzināti inficējuši ar tropu parazītu, lai varētu veiksmīgi izstrādāt vakcīnu pret šistosomatozi, vēsta izdevums «The New York Times».

Pētījums norisinās Leidenes Universitātes medicīnas centrā. Katram brīvprātīgajam tika samaksāti 1200 dolāri, lai viņi ļautu savās vēnās caur ādu ievadīt 20 asinīs mītošus parazītiskus sūcējtārpus jeb šistosomas. Ņemot vērā, ka visi ievadītie tārpi bija tēviņi, tie ķermenī nevar reproducēties.

Pēc astoņām nedēļām, kuru laikā brīvprātīgie tiks rūpīgi uzraudzīti, pacientiem tiks iedotas zāles pret parazītiem un pētījums noslēgsies.

Kā vēsta «Times», šis pētījums nav domāts, lai novērotu, cik labi vai slikti iedarbojas esošā vakcīna, bet gan lai noskaidrotu, vai brīvprātīgo inficēšana ar parazītiem ir labs veids, kā testēt nākotnes vakcīnas.

Parasti vakcīnas tiek testētas tajās pasaules vietās, kur attiecīgā slimība ir visbiežāk sastopama, proti, vakcīna tiek piedāvāta tiem cilvēkiem, kuri jau ir slimi. Savukārt šo pētnieku mērķis ir radīt jaunu veidu, kā varētu pārbaudīt vakcīnas.

Ar šistosomām katru gadu inficējas vairāk nekā 200 miljoni cilvēku no visas pasaules. Visbiežāk gan tas notiek tropu un subtropu reģionos.

Infekcija notiek tad, kad šo tārpu kāpuri, kas dzīvo saldūdens gliemežos, nokļūst uz cilvēka ādas un burtiski iegraužas tajā. Tiklīdz kāpurs ir nokļuvis cilvēka asinsvados, tas tur turpina augt un vairoties.

Šie parazīti cilvēkam izraisa caureju, vēdergraizes, negatīvi ietekmē urīnceļus un cilvēka auglību.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu