Vēlies ciešākas emocionālās saites ar savu suni? Runā ar to «mazuļu valodā»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Zinātnieki noskaidrojuši, ka starp saimnieku un viņa suni veidojas ciešākas emocionālās saites, ja saimnieks ar savu mīluli runā pārspīlēti mīlīgā tonī – līdzīgi kā ar zīdaiņiem, vēsta izdevums «The Telegraph».

Zināms, ka daudzi suņu īpašnieki, vēršoties pie sava mīluļa ar jautājumu, uzslavu vai jebkādu frāzi, izmaina savu balsi teju līdz nepazīšanai. Līdzīgi notiek, kad daži vecāki mēdz paaugstināt balss toni, komunicējot ar maziem bērniem. Izrādās, ka tas nemaz tik nejēdzīgi nav un suņiem tas tīri labi patīk.

Pētījums (Angļu val., 1,1 Mb, pdf)

«Šis visiem zināmais balss tonis un ritms ir bieža parādība komunikācijā starp cilvēku un dzīvnieku, tomēr līdz šim nebija zināms, vai suņiem tas kaut ko vispār nozīmē,» komentēja psiholoģe Keitija Slokombe (Katie Slocombe).

Pētnieki veica virkni runas testu, izmantojot pieaugušus suņus. Visiem suņiem bija jāuzklausa divu veidu runas – vienā gadījumā cilvēks ar suņiem runāja izmainītā balss tembrā, izmantojot tādas frāzes kā: «Kurš ir labs puika? Kurš?» vai «Kurš grib pastaigāties? Tu gribi pastaigāties?», savukārt otrā gadījumā runāja pilnīgi normālā balsī par tēmām, kas nav saistītas ar suni, piemēram: «Es vakar biju kino.»

Pētnieki izmērīja, kāda bija suņu uzmanība un attieksme runas laikā, kā arī pēc tam tika novērots, ar kuru no cilvēkiem suns vēlas vairāk sākt fizisku kontaktu.

Atklājās, ka suņi ne vien pievērsa lielāku uzmanību cilvēkiem, kuri runāja «mazuļu valodā», bet bija motivēti arī pavadīt vairāk laika kopā ar šiem cilvēkiem.

«Mēs atklājām, ka pieauguši suņi par patīkamākiem atzīst tos cilvēkus, kuri ar viņiem komunicē emocionālā un pārvērstā balsī,» atzina pētnieks Alekss Bendžamins (Alex Benjamin).

Pētījumu vari lasīt arī šeit (Angļu val.)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu