Kāpēc naktī labāk aizklāt guļamistabas logus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Jaunā pētījumā zinātnieki brīdina, ka jebkurš gaismas stariņš - vai tas būtu caur aizkaru spraugu ielauzies gaismas kūlītis vai telefona gaismiņa – var atvērt ceļu uz mokošu depresiju, tāpēc nakts laikā guļamistabas aizkarus labāk aizvērt rūpīgi.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Chronobiology International», gaisma nakts laikā var sajaukt cilvēka organisma dabisko pulksteni, nelabvēlīgi ietekmējot emocionālo stāvokli.

Pētījums (Angļu val.)

Jau iepriekšējos pētījumos zinātnieki secināja, ka gaisma nakts laikā izjauc organisma miega ciklu, tomēr tas netika saistīts ar depresiju. Savukārt jaunajā pētījumā, lai arī šī mistērija nav pilnībā atrisināta, tiek sniegti jauni pavedieni tam, kā miega cikla izjaukšana ietekmē cilvēka emocionālo stāvokli.

Pētnieki divu gadu laikā izanalizēja 863 vecāka gadu gājuma cilvēkus, kuri izrādīja depresijas pazīmes. Ar īpašām mērierīcēm tika noskaidrots gaismas lielums, kāds ir šo cilvēku guļamistabās nakts laikā. Aptuveni 710 pētījuma dalībnieki guļ gandrīz pilnīgi tumšās guļamistabās, bet pārējie nakts laikā ir pakļauti gaismai.

Visiem dalībniekiem pētījuma ietvaros bija jāveic ieraksti dienasgrāmatās, lai pētnieki varētu noskaidrot šo cilvēku emocionālā stāvokļa izmaiņas.

Atklājās, ka tie cilvēki, kuri naktī ir pakļauti gaismas ietekmei, ir depresīvāki par tiem, kuri naktsmieru pavada tumsā. Tiesa, pētniekiem vēl nav īsti skaidrs, kā un kāpēc gaisma ietekmē cilvēka emocionālo stāvokli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu