Sēdēšana pie galda liek tavām smadzenēm sarukt un padara tevi stulbu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Kalifornijas pētnieki secinājuši, ka ilgstoša sēdēšana pie galda vai vāļāšanās dīvānā pie televizora laika gaitā var padarīt cilvēku stulbu.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «PLOS ONE», rakstīts, ka tiem cilvēkiem, kuriem ir sēdošs dzīvesveids, tas smadzeņu reģions, kas atbild par atmiņu, ir mazāks nekā aktīviem cilvēkiem. Šis ir kārtējais ilgstošas sēdēšanas kaitējums cilvēka veselībai.

Pētījums (Angļu val., 2,9 Mb, pdf)

Virkne pierādījumu liecina, ka sēdošs dzīvesveids ir saistīts ar sirds slimībām, diabētu, vairāku vēža veidu un pāragras nāves risku, tomēr jaunajā pētījumā noskaidrots, ka sēdošam dzīvesveidam ir negatīva ietekme arī uz cilvēka smadzenēm.

Tiem, kuri ikdienu pavada sēžot, smadzeņu daivā, kas atbild par atmiņu, ir mazāk pelēkās vielas – pat tad, ja cilvēks pēc ilgstošas sēdēšanas dodas sportot.

Pelēkās vielas sarukšana ir vecuma vājprāta pirmās pazīmes, kas parasti novērotas pusmūža un vecākiem cilvēkiem.

Pētījuma praktiskajā daļā tika aptaujāti vairāki brīvprātīgie vecuma grupā no 45 līdz 75 gadiem. Pētnieki ar aptaujas palīdzību centās noskaidrot, kāds ir šo cilvēku dzīvesveids.

Turklāt katrs brīvprātīgais tika pakļauts magnētiskajai rezonansei, ar kuras palīdzību pētnieki varēja novērot to smadzeņu daļu, kas atbild par jaunu atmiņu veidošanu.

«Smadzeņu pelēkās masas sarukšana var būt priekšvēstnesis progresējošam vecuma vājprātam,» rakstīts pētījumā.

Pētījumu vari lasīt arī šeit (Angļu val.)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu