Novērotas šimpanzes, kas izsūc smadzenes pērtiķiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai arī šimpanzes parasti mielojas ar augļiem, tomēr zināms, ka nereti tās mēdz ēst arī citu dzīvnieku gaļu. Īpašs kārums tiem ir pērtiķi, kas, ja tos izdevies noķert, tiek veikli likti uz kārā zoba. Tiesa, izrādās, ka šimpanzes ir gardēži, jo pētnieki novērojuši, ka tās vispirms ķeras klāt pērtiķu smadzenēm.

Pētnieki nesen novēroja, ka šimpanzes (Pan troglodytes) Tanzānijas nacionālajā parkā pērtiķus šķiro pēc vecuma, proti, ja pērtiķis ir vecāks, tās ķeras klāt to iekšējiem orgāniem, īpaši aknām, savukārt, ja šimpanzei ir gadījies noķert pērtiķu jaunuli, tā gandrīz vienmēr pirmajām ķeras klāt tā smadzenēm, veikli pārkožot pērtiķa galvaskausu.

Gaļa nodrošina šimpanzēm vitamīnus, kurus tās nevar iegūt no augiem, piemēram, vitamīnu A un B12, cinku, kaparu un dzelzi, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «International Journal of Primatology».

Pētījums (Angļu val.)

Zīdītāju smadzenes ir bagātas ar taukskābēm, kas ir ļoti vērtīgas ēdāja smadzeņu veselībai, tāpēc nav brīnums, ka šimpanzes pirmo uz kārā zoba liek tieši šo orgānu.

«Smadzenes ir vienīgais orgāns, pret kuru šimpanzes izrāda īpašu kāri. Mielošanās ar smadzenēm vienmēr ir garš un baudpilns process,» rakstīts senākā pētījumā.

Jaunajā pētījumā zinātnieki izpētīja 29 gadījumus, kad šimpanzes mielojas ar pērtiķiem. Atklājās, ka 91% gadījumu šimpanzes vispirms ķeras klāt smadzenēm.

«Šis ir ļoti nozīmīgs novērojums, kas palīdz labāk saprast gaļas ēšanas paradumus starp primātiem,» komentēja pētījuma autori.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu