Latvijas pētnieki atgriezušies no veiksmīgas ekspedīcijas Antarktikā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Universitātes pētnieki Kristaps Lamsters, Māris Krievāns un Jānis Karušs trešdien atgriezās no ekspedīcijas Antarktikā. Tur ievākto datu un paraugu analīze prasīs vismaz gadu, informēja projekta kuratore Marta Zīverte.

Latvijas ģeologu komanda Antarktikas ekspedīcijā pavadīja vairāk nekā divus mēnešus, ievācot vērtīgus nogulumu, augsnes un ledus paraugus, kā arī iegūstot datus par Argentīnas arhipelāga salu ledus kupolu biezumu, struktūru, ledus virsmas un zemledāja reljefu. Kopumā paveikts vairāk nekā iecerēts un iegūta vērtīga pētījumu pieredze Antarktikā.

Komanda trešdien ar reisu no Santjago pēc veiksmīgi aizvadītas ekspedīcijas atgriezās Latvijā, savukārt pēc diviem gadiem pētnieki plāno atgriezties Antarktikā.

Latvijas Universitātes zinātnieki uzsvēra, lai turpinātu ilglaicīgus pētījumus Antarktikā, Latvijai būtu jāpievienojas Antarktikas līgumam un jāizstrādā Antarktikas pētījumu programma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu